Aktuelno iz kulture

Slika "Odmor bašibozuka" uskoro u Konaku kneginje Ljubice: Biće izložen originalni mobilijar iz ateljea Paje Jovanovića

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

11:51

Slika "Odmor bašibozuka" uskoro u Konaku kneginje Ljubice: Biće izložen originalni mobilijar iz ateljea Paje Jovanovića
Odmor bašibozuka - Copyright Paja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", biće javno izložena od 5. marta u Konaku kneginje Ljubice, izjavila je danas direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

"Neće biti samo slika već i originalni mobilijar iz Jovanovićevog ateljea. Posetioci će moći da vide štafelaj na kome je radio, paletu i odeću", rekla je Medaković Tanjugu.

Prema njenim rečima, ambijent Konaka kneginje Ljubice u Beogradu odgovara epohi i duhu orijenta čuvene Jovanovićeve slike, koja će biti izložena oko mesec dana.

Medakovićeva je dodala i da će slika biti obezbeđena svim merama bezbednosne i tehničke zaštite.

Istakavši da očekuju veliki broj posetilaca, ona je napomenula da će im biti na raspolaganju i virtuelna tura kroz Muzej Paje Jovanovića (1859-1957), a u dvorištu konaka panoi posvećeni velikom slikaru.

Muzej grada Beograda je jesenas kupio delo Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", na aukciji kuće "Sotbi" u Londonu nazvanoj "Put svile – slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji".

Slika je prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Reč je o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa "Sotbijem", se u trku upustio uz podršku države.

Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće "Christie’s" 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom "Arnautski ratnik".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura