Aktuelno iz kulture

"Na prvoj liniji odbrane nacionalnih interesa": Obeležena 192. godišnjica postojanja Narodne biblioteke Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

14:45

"Na prvoj liniji odbrane nacionalnih interesa": Obeležena 192. godišnjica postojanja Narodne biblioteke Srbije
"Na prvoj liniji odbrane nacionalnih interesa": Obeležena 192. godišnjica postojanja Narodne biblioteke Srbije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Dan Narodne biblioteke Srbije (NBS) i njen 192. rođendan obeleženi su danas svečanošću, na kojoj je nagrada "Janko Šafarik" uručena upravniku Biblioteke Matice srpske Selimiru Raduloviću.

U pozdravnom obraćanju predstavnicima ministarstava, diplomatskog kora, bibliotekarima i drugim zvanicama, upravnik NBS Vladimir Pištalo je podsetio da se nacionalna biblioteka bavi knjigom, ali je i kulturni centar.

Od brojnih delatnosti NBS u 2023. godini, Pištalo je podsetio na akciju "Sve srpske knjige pod jedim krovom" u okviru koje se rade digitalna i bibliofilska izdanja naših knjiga koje se nalaze u bibliotekama u Moskvi, Beču, Berlinu i drugim gradovima.

Pištalo je istakao izdavačku delatnost NBS, u okviru koje bivaju objavljivana dela Vladana Desnice, Milorada Pavića i drugih, porast broja korisnika "na daljinu", i novi depo koji će biti iskopan u nekoliko nivoa pored zgrade biblioteke na Vračaru.

Nacionalna nagrada iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti i kulture "Janko Šafarik” za ukupan doprinos bibliotekarstvu u Srbiji pripala je Raduloviću, odlukom stručnog žirija u kome su bile Jasmina Ninkov, Dragana Milunović i Ivana Nikolić.

Žiri je ocenio da Radulovićeva radna biografija svedoči o bogatom iskustvu i da je njegovo bibliotekarsko "delo dobro poznato stručnoj javnosti", podsetivši da je na mestu upravnika Biblioteke Matice srpske od 2014. godine.

Ocenjeno je da je Radulović bibliotekarsku karijeru posvetio povezivanju biblioteka, a u svojoj ustanovi unapređivanju infrastrukture i ulaganju u izdavačku delatnost, uz priređivanje tematskih i drugih izložbi.

Pištalo je uručio nagradu "Janko Šafarik" Raduloviću koji je, između ostalog, u svom obraćanju podsetio da postoji uverenje da se "nagrada doživljava kao neka vrsta naknadne overe onoga što ste radili".

Tanjug/Rade Prelić

 

Pomoćnik ministara kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić je ocenio da je NBS jedna od najuglednijih ustanova naše države i najznačajnijih u srpskom narodu.

Prema njegovim rečima, tokom svog postojanja NBS je delila sudbinu svog naroda, posebno u Drugom svetskom ratu, kada je spaljena u nemačkom avionskom bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

"Nestala u vatri, ponovo je bila izgrađena pored našeg najvećeg hrama Svetog Save", podsetio je Jokić.

Sve knjige koje se čuvaju u NBS su zalog našeg znanja i duhovnosti, dostupne su svima, i bivaju nadograđene  tehnologijama koje dokaze, dodao je pomoćnik ministra.

"NBS  je ustanova na prvoj liniji odbrane nacionalnih interesa. U toj nimalo lakoj misiji ima stalnu podršku Ministarstva kulture i Vlade Srbije", istakao je Jokić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Prema njegovim rečima, NBS u bliskoj budućnosti očekuje važan razvojni korak - podzemni blok sa depoima na četiri nivoa.

U okviru umetničkog programa besedio je književnik Milisav Savić, koji je podsetio na značajan doprinos srpskoj kulturi slovačkog naučnika i bibliotekara Šafarika (1814-1876), i ocenio da je rođendan NBS "značajan dan za bibliotekare u Srbiji".

Savić je upozorio da srpska književnost, usled skupe knjige i malih tiraža, opstojava zahvaljujući bibliotekama, preko kojih naslovi stižu i do najsiromašnijih čitalaca.

Prema njegovim rečima, ulaganje u biblioteke je jedna od najunosnijih kulturnih investicija.
U okviru umetničkog program proslave nastupio je Zemunski kamerni orkestar, a u holu je u specijalnoj vitrini izloženo rukopisno "Ivićevo četvorojevanđelje” iz 16. veka, dar NBS-u povodom otvaranja nove zgrade na vračarskom platou 6. aprila 1973. godine.

Komentari (0)

Kultura