Aktuelno iz kulture

Mira Banjac u filmu Raše Bukvića igra Smilju koja se ne predaje: "Još jedan dan" mi je došao kao poklon

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

17:05

Mira Banjac u filmu Raše Bukvića igra Smilju koja se ne predaje: "Još jedan dan" mi je došao kao poklon
Mira Banjac u filmu Raše Bukvića igra Smilju koja se ne predaje: "Još jedan dan" mi je došao kao poklon - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Mira Banjac je rekla da je zahvalna kolegi Radivoju Bukviću na ulozi u njenom jedinom kratkom filmu u karijeri "Još jedan dan", prikazanom nedavno na otvaranju 52. FEST-a.

"Hrabar je Raša, u svakom smislu. Bilo je rizično odabrati mene za tu ulogu. Zbog godina, istanjenog zdravlja. Prvo smo imali dubok, intiman razgovor. To je zapravo priča njegove bake za koju je bio veoma vezan. Poklonio mi je svoju intimu", rekla je Banjac u intervjuu časopisu NIN.

Priča Bukvićevog ostvarenja prati devedesetčetvorogodišnju baba Smilju koja, boreći se sa usamljenošću, svoju trošnu seosku kuću ispunjava uspomenama. Kao i većina meštana, njena deca i unuci odavno su napustili selo u potrazi za boljim životom i baba Smiljina jedina prilika za razgovor je dolazak poštara koji joj jednom mesečno donosi penziju.

Uprkos tišini i samoći, baba Smilja pronalazi treptaje života u zvucima koji je svakodnevno okružuju.

Prema rečima glumice, film puno govori i o Bukviću, koji se okušao kao reditelj i koji je u "sumanutom vremenu punom buke i besa, isprazne gromoglasne taštine, skroman, duboko naklonjen pred onim što bismo mogli nazvati iskrom umetnosti i života".

"Meni je to sve skupa nekako došlo i kao poklon. Bilo je zadovoljstvo raditi. Ne kažem da nije bivalo i teško. Ali, kao i u životu, ako je teško, ne znači da nije i lepo", navela je glumica.

Banjac je istakla da igra ženu našeg podneblja, koju je "prepoznala u svom mentalitetu", i zahvalna je sudbini što je tokom višedecenijske karijere odigrala "skrajnute, često malo povijene žene, obično u senci, (koje) su spasavale i sadašnjost i budućnost".

Tanjug/Palić Film Festival/Damir Vujković

 

"Koliko sam umela i mogla, ja sam im kroz svoje role odavala poštovanje. Ne znam koliko sam uspela, ali znam da su mnoge zaživele među ljudima. A više puta sam rekla, i ponavljaću dok me ima - vredi samo ono što je ostalo u ljudima", rekla je Banjac. 

Govoreći o stvarnosti u kojoj živimo, Banjac je ocenila da je "sve postalo jedan zamorni, sumorni, crni vašar", i da je "vređa toliko i takvo dominiranje banalnosti", od medija, pravosuđa, izbora i loše gradnje. 

"Od slučaja u osnovnoj školi 'Ribnikar‘ još se nisam oporavila, deca na decu ruku digla. Ej, šta smo to uradili! Posrće nam i boluje kultura, a mi koji od nje žive, na primer kad dođe Fest kao da živnemo, poverujemo da sve ide kako treba iako znamo i šta je i kako je", navela je Banjac.

Na napomenu da je među pet najstarijih aktivnih glumaca u svetu, Banjac je rekla da ne bi mogla da ne radi ništa i da kopni kod kuće.

"Kad odem da radim, ništa me ne boli. I zahvalna sam životu što mogu da radim i FEST-u koji me iznova počastvovao. Umetnost je zdravlje, dobri filmovi su zdravlje. Mogu da osnaže čoveka", rekla je Banjac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura