Aktuelno iz kulture

Premijera srpsko-američkog filma posvećenog Tijani Jurić "48 sati i 1 minut" u martu u MTS Dvorani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/02/2024

-

12:35

Premijera srpsko-američkog filma posvećenog Tijani Jurić "48 sati i 1 minut" u martu u MTS Dvorani
Zeder produkcija - Copyright Zeder produkcija

veličina teksta

Aa Aa

Premijera američko-srpskog filma "48 sati i 1 minut" posvećenog devojčici Tijani Jurić čije je svirepo ubistvo pre tačno deset godina ostavilo dubok trag u društvu, održaće se 21. marta u MTS Dvorani. 

Film rediteljke Sanje Rajičić, poznatije po scenskom imenu Sonia Alexa, nakon beogradske premijere dobija svoj bioskopski život širom Srbije, i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i ostalim gradovima.

Zeder produkcija

 

Uloge igraju Nataša Ninković, Radivoje Raša Bukvić, Vanja Ejdus, Marina Ćosić, Klara Hrvanović, a jednu od svojih poslednjih filmskih uloga u ovom ostvarenju ostvario je i pokojni glumac Marko Živić. Legenda srpske scene Nebojša Glogovac, koji je bio pozvan da učestvuje u snimanju, nažalost, nije doživeo da ostvari svoju planiranu rolu u ovom filmu, navodi se u saopštenju distributera.

Priča prati Aleksandru koja se vraća u svoju otadžbinu, dve decenije nakon rata, u želji da, u duhu srpske kulture, odgoji ćerku. Porodična idila, međutim, biva uništena otmicom njene petogodišnje Lene, a izjava dežurnog policajca da se deca obično pojave do jutra, kao opravdanje za nepokretanje istrage dok ne prođe 48 sati nagoni Aleks da se sama uputi na ulice Beograda, u lavirint straha i nepoznatog.

Zeder produkcija

 

Prema rečima autora filma ova priča obuhvata odlike srpskog naroda, kulture i tradicije i priča je očima žene, majke koja je izgubila ćerku.

 "Veoma smo bili inspirisani da kroz ovaj film otkrijemo srce i dušu ove otporne i nesalomive zemlje, da prikažemo snagu njenog naroda. Protagonistkinja Aleksandra je bačena u opasan svet, gde njeni najbliži umesto da joj pruže podršku, oni sumnjaju u njen zdrav razum. Međutim, Aleks zbog nade, te srpske otpornosti i uspomene na dečiji smeh, ni jednog momenta ne odustaje u potrazi za Lenom, koja je njen suncokret u polju uništenja", navodi se u saopštenju autorske ekipe.

Ideja filma, dodaju oni je da umetnost iskoristi kao sredstvo kako bi se podigla svest o nestaloj i otetoj deci.

Komentari (0)

Kultura