Društvo

Zastrašujuća izjava bivšeg načelnika policije o ubijenoj Tijani Jurić uznemirila javnost

Komentari

Autor: N. Zdravković

29/12/2021

-

15:46

Zastrašujuća izjava bivšeg načelnika policije o ubijenoj Tijani Jurić uznemirila javnost
Zastrašujuća izjava bivšeg načelnika policije o ubijenoj Tijani Jurić uznemirila javnost - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji šef odseka za krvne delikte u policiji Žarko Popović dao je u jednoj televizijskoj emisiji zastrašujuću izjavu povodom slučaja devojčice Tijane Jurić koja je pre sedam godina ubijena na brutalan način. On je, naime, između ostalog, rekao da otac žrtve, Igor Jurić, nije sebe zapitao "zašto dete od 15 godina uveče izlazi u šorčiću na ulicu".

Ta izjava naišla je na brojne osude javnosti, ali i stručnjaka, koji su ocenili da je reč o opasnom okrivljivanju žrtava za užase koji su preživeli, koje ima dalekosežne posledice po čitavo društvo i sistem koji treba da pomogne žrtvama nasilja.

Gostujući u jednoj emisiji, Popović je je govorio o Igoru Juriću, inače osnivaču Fondacije Tijana Jurić, a u jednom trenutku je rekao:

"Igor Jurić je čovek kojem je ćerka ubijena. A, nije sebe nekad pitao zašto dete od 15 godina u 11 sati u šorčiću izlazi na ulicu i ide negde bez njegove kontrole".

Na pitanje voditelja da li je siguran u to što je izgovorio i da li je to prikladno, Popović je i pre nego što je voditelj završio rečenicu rekao: "Da, siguran sam. Da, prikladno je. Nekad neko pere savest preko nekih priča. Jeste, prikladno je".

Snimak na kom je taj trenutak i zabeležen podelio je na svom Instagram profilu upravo Igor Jurić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Igor Jurić (@igorjuric73)

Inače, do ovog slučaja dolazi u trenutku kada je na društvenim mrežama, pre svega u Srbiji, ali i ostatku regiona, pokrenuta lavina priča pod heštegom "nisam prijavila". Više od 18.000 žena koje su pretrpele neki oblik nasilja napisalo je na društvenim mrežama koji su to razlozi zbog kojih nadležnim insitucijama nisu prijavile slučaj.

"Ovakav stav je nedopustiv"

Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra za Euronews Srbija kaže da je ovakav stav nedopustiv bez obzira na to na koga se odnosi i bez obzira na to od koga dolazi. Kako kaže, Autonomni ženski centar i druge ženske organizacije su stava da krivica za nasilje nikada nije na žrtvi, odnosno na tome kako je ona izgledala ili kako se obukla.

"Uvek je odgovornost na nasilniku i bez obzira na to kako se ona obukla svaka žena može da bude žrtva i to nije uzrok nasilja", rekla je Lacmanović.

Kako je dodala, duboko je zabrinuta kako je "imenovani radio na slučajevima sprečavanja i suzbijanja nasilja imajući u vidu njegov duboko problematičan stav".

Lacmanović kaže, međutim, da ovakav stav jeste prisutan u javnosti u velikoj meri i to pokazuje zašto postoji 18.000 žena koje su na društvenim mrežama podelile svoje priče i zašto nisu prijavile nasilje.

"Ko zna koliko uopšte nije podelilo svoja iskustva, ali zapravo to nam govori o tome kako izgleda sistem koji treba da postupa po prijavama za žrtve nasilja i to je poruka koje one dobijaju kada odlaze u institucije što mi možemo da vidimo iz tih svedočenja, a to je da se njima ne veruje i da se one okrivljuju za nasilje koje su doživele umesto da se osudi nasilje i da se nasilnik procesuira i kazni, a njima pruži zaštita i podrška", istakla je Lacmanović.

Uz to, ovakav stav obeshrabruje sve žrtve da i načine taj korak i obrate se nadleženima, pogotovo kada dolazi od čoveka koji je bio predstavnik istih institucija.

"To je duboko zabrinjavajuće imajući u vidu da je on radio na ko zna kojem broju slučajeva nasilja prema ženama. Vi možete imati vaše privatno mišljenje, ali vi imate profesionalnu odgovornost da postupate u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa vašim predrasudama i u tom smislu je ova izjava daleko problematičnija zato što mi zapravo vidimo kako to izgleda", rekla je ona i dodala da žrtve idu u medije zato što tu osećaju da će dobiti podršku dok je, nažalost, u institucionalnom sistemu nema dovoljno.

Poverenica: Poražavajuće izjave Popovića

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila izjavu nekadašnjeg policijskog službenika Žarka Popovića.

Ona je u saopštenju navela da je nedopustivo i neprihvatljivo svako istupanje koje odgovornost za nasilje, a posebno za teška krivična dela prebacuje na žrtvu.

"Poražavajuće je da takve izjave dolaze od onih koji su nekada bili u sistemu zaduženom za bezbednost i zaštitu svih građana, uprkos upozorenjima voditelja Srđana Predojevića" rekla je ona i dodala da je iznošenjem ovakvog stava potvrđeno da je u našem društvu i dalje čvrsto ukorenjen patrijarhalni obrazac kojim se zločinac pravda odgovornošću žrtve.

Janković smatra da ovakvo istupanje objašnjava suštinske razloge zbog kojih žene ne prijavljuju nasilje, a to su relativizacija krivice, osuda sredine, odsustvo podrške, ponižavanje žrtve.

Napominje da se sve ovo događa u trenutku kada hiljade žena iznosi javno na društvenim mrežama svoje ispovesti o doživljenom a neprijavljenom nasilju.

"U istom danu Srbija svedoči jezivom trostrukom femicidu i samoubistvu ubice koji je prema navodima medija već bio prijavljivan za nasilje u porodici", rekla je Janković i još jednom upozorila sve nadležne i javnost da nasilje nije privatna stvar već problem celog društva, koje mora da nađe najefikasnije načine da zaštiti devojčice i žene.

Dodala je da pozivi žrtvama da prijave nasilje moraju biti praćeni adekvatnom i efikasnom reakcijom svih u sistemu zaduženih za zaštitu i podršku žrtvama, preneo je Tanjug.

Privatna arhiva

 

Tijana Jurić (15) je ubijena u noći između 25. i 26. jula pre sedam godina, a 12 dana je trajala potraga za njom. Njeno telo pronađeno na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor. Tijana je tog kobnog 25. jula, vozom otišla u Bajmok kod babe i dede, a veče provela sa prijateljima. Ubijena je iste noći. Za njeno ubistvo osuđen je na 40 godina zatvora Dragan Đurić, mesar iz Surčina.

Komentari (0)

Srbija