Aktuelno iz kulture

Veliki uspeh muzičara iz Srbije na jubilarnom Ment festivalu u Ljubljani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/02/2024

-

16:02

Veliki uspeh muzičara iz Srbije na jubilarnom Ment festivalu u Ljubljani
Veliki uspeh muzičara iz Srbije na jubilarnom Ment festivalu u Ljubljani - Copyright Masa Pirc

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarno deseto izdanje najvećeg "showcase" festivala u ovom delu Evrope – Ment u Ljubljani doneo je veliku vidljivost i uspeh srpskoj muzičkoj sceni koja se zajedničkim snagama predstavila uz podršku platforme Srbija stvara muziku. Predstavilo se više od 20 muzičkih organizacija i čak 50 profesionalaca iz Srbije, dok je prvi put ceo program na jednoj od festivalskih lokacija podređen nastupima mladih srpskih muzičara.

Kruna celokupnog nastupa je apsolutna dominacija muzičara iz Srbije koji su odneli čak tri od ukupno četiri nagrade u regionu na ovogodišnjoj dodeli Runda nagrada - Zhiva u kategoriji najbolji novi izvođač; Buč Kesidi u kategoriji najbolji izvođač; Ljubičice u kategoriji najbolji album.

Maša Gojić

 

Deseto izdanje festivala Ment okupilo je više od 7.000 ljubitelja muzike i 700 eksperata iz muzičke industrije iz celog sveta. U okviru sada već tradicionalnog programa ”Upoznajte profesionalce iz srpske muzičke industrije“ („Meet the Serbian Music Professionals”) učestvovalo je čak 10 organizacija iz Srbije koji su održali više od stotinu sastanaka sa predstavnicima iz Velike Britanije, Nemačke, Češke, Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Portugala…

Masa Pirc

 

U okviru ovog programa učestovali su: Exit Festival, Arsenal Fest, No Sleep Festival, Fondacija Novi Sad - Evropska prestonica kulture: Kaleidoskop kulture, Zastave budućnosti, Doček, Feedback Klub, Hali Gali, Universal Music Group Serbia, Kontra Rights, MMF Divčibare, Uzlet Festival, Lovefest, SKC Kragujevac. Takođe, rekordan je i broj panela, čak devet, na kojima su ove godine učestvovali muzički profesionalci iz Srbije, govoreći na brojne aktuelne teme iz domena promocije, autorskih prava, muzičkih trendova i veštačke inteligencije.

Maša Gojić

 

Prvi put do sada, alternativni srpski kolektiv Hali Gali imao je prezentaciju u formatu specijala, u okviru kog su nastupili: Cactus Fields, Vizelj, Ubili su batlera, Nadya, Andria, Stevie Wander, dok je priliku na drugoj festivalskoj lokaciji imala da se predstavi naša mlada pop zvezda Iva Lorens.

Marcel Obal

 

"U proteklih godinu dana poseban akcenat u strategiji platforme stavljen je na sektor muzike i predstavljanje domaćih izvođača i muzičkih profesionalaca na strukovnim festivalima i gotovo da nema muzičkih konferencija u Evropi na kojoj nemamo predstavnike iz Srbije, i to u mnogo većem broju nego prethodnih godina. Učešće na ovakvim muzičkim događajima je od izuzetnog značaja za razvoj domaćeg muzičkog sektora jer su to prilike za razmenu iskustava i umrežavanje, ali i predstavljanje domaćih umetnika i organizacija pred najvažnijim akterima muzičke industrije - agentima, bukerima, organizatorima festivala, izdavačima. To su mesta gde se lansiraju buduće internacionalne muzičke zvezde a efekti su brojni – od promocije Srbije, kulturne razmene do ekonomskih efekata", ističe savetnica za muziku platforme Srbija stvara / Serbia creates Zorica Tepić.

Komentari (0)

Kultura