Aktuelno iz kulture

Oružarka filma "Rust" osuđena zbog smrti Haline Hačins: Hana Gutjerez Rid proglašena krivom za ubistvo iz nehata

Komentari

Autor: Variety

07/03/2024

-

09:34

Oružarka filma "Rust" osuđena zbog smrti Haline Hačins: Hana Gutjerez Rid proglašena krivom za ubistvo iz nehata
Oružarka filma Rust - Copyright Tanjug AP/Luis Sánchez Saturno/Santa Fe New Mexican via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Hana Gutjerez Rid, oružarka filma "Rust", proglašena je krivom za ubistvo iz nehata direktorke fotografije Haline Hačins, koja je tragično nastradala na snimanju tog vesterna.

Porota je donela odluku posle manje od tri sata rasprave u sredu popodne po lokalnom vremenu, čemu je prethodilo dvonedeljno saslušavanje svedočenja o bezbednosnim propustima na setu filma.

Tanjug AP/Jim Weber/Santa Fe New Mexican via AP, Pool

 

Gutjerez Rid još se suočava i sa odvojenim optužbama za prikrivanje dokaza. Preti joj 18 meseci zatvora, kada se konačna presuda donese u aprilu ove godine. 

Nakon donošenja presude, sudija Meri Marlou Somer, naredila je da Gutjerez Rid ostane u pritvoru, piše Variety.

Oružarka je prva osoba kojoj se sudilo u slučaju smrti na filmskom setu na ranču "Bonanca Krik" kod Santa Fea u Novom Meksiku do koje je došlo 21. oktobra 2021. godine.

Alek Boldvin, glumac u tom filmu, u rukama je držao pištolj tokom probe scene, iz kog je ispaljen smrtonosni metak u direktorku fotografije. Gutjerez Rid stavila je bojevu municiju u Boldvinov pištolj, koji je trebalo da ima samo ćorke, a kada je Boldvin isprobavao izvlačenje pištolja iz korica za potrebe snimanja, pištolj je opalio i smrtonosno ranio Halinu Hačins koja je stajala iza kamere, a ranio reditelj Džoela Souzu.

Tanjug AP/Jae C. Hong, File

Set filma "Rust", ranč "Bonanca Krik"

Glumcu će se od jula suditi za ubistvo iz nehata, zbog sumnje da je neadekvatno držao pištolj i pritisnuo obarač, što Boldvin negira. Njegova odbrana zasnovna je na tome da je pištolj opalio sam od sebe. 

Prošle godine asistent reditelja Dejv Hols postigao je nagodbu sa sudom zbog neadekvatnog rukovanja oružjem na setu i dobio šest meseci uslovne kazne. 

Gutjerez Rid dobila je posao na snimanju filma uglavnom zahvaljujući svom ocu Telu Ridu, koji je legendarni filmskii oružar. Rid je bio u sudnici tokom proglašenja presude i mada je njegovo ime bilo na listi svedoka odbrane, nije pozvan da svedoči. Suđenju je prisustvovala i Hanina majka Stejsi Rid.

Tanjug AP/Luis Sánchez Saturno/Santa Fe New Mexican via AP, Pool

 

Da bi doneli presudu, porota je morala da se složi da je Gutjerez Rid postupala "voljno zanemarujući bezbednost drugih" i da je smrt bila "predvidljiva" posledica njenih postupaka.

U svojoj završnoj reči u sredu ujutru, tužiteljka Kari Morisei rekla je da postupci Gutierez Rid predstavljaju "zapanjujuće" nepoštovanje sigurnosnih praksi filmske industrije. Zaključila je da je Gutijerez Rid odgovorna za to što se bojeva municija našla na setu i što ih nikada nije pravilno testirala kako bi se uverila da li je reč o ćorcima.

Advokat odbrane Džejson Bouls uzvratio je da je istraga o bezbednosti na setu okrivila menadžment, delimično zbog toga što Gutijerez Rid nije imala dovoljno vremena da obavi svoj posao. Takođe je pokušao da prebaci krivicu na Seta Kenija, dobavljača oružja.

Tanjug AP/Jon Austria/The Albuquerque Journal via AP

 

Obraćajući se medijima ispred suda, Bouls je rekao da je razočaran presudom i da će se žaliti.

"Dokazi nisu bili dovoljni da se moja klijentkinja osudi. Bilo je mnogo nagađanja, mnogo spekulacija", rekao je on.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Kultura