Aktuelno iz kulture

Da li će Luvr uskoro moći da posećuju samo bogati: U susret Olimpijskim igrama skočile cene muzejskih ulaznica u Parizu

Komentari

Autor: ArtNet

08/03/2024

-

12:51

Da li će Luvr uskoro moći da posećuju samo bogati: U susret Olimpijskim igrama skočile cene muzejskih ulaznica u Parizu
Tanjug/AP/Lewis Joly - Copyright Tanjug/AP/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

U jeku finalnih priprema za početak održavanja Olimpijskih igara ovog leta u Parizu, "Grad svetlosti" podigao je cene muzejskih ulaznica i do trideset posto. 

Ulaznica za Luvr skočila je sa 17 na 22 evra početkom ove godine, dok su Pikasov muzej i Palata Versaj neznatno povećali cene karata za jedan, odnosno jedan i po evro.

Kritičari ove odluke tvrde da je do poskupljenja došlo samo zato što se grad priprema da primi oko 15 miliona ljubitelja sporta, koliko se očekuje da će gledati Igre u prestonici francuske.

Iz Luvra su odbili da javno komentarišu razlog poskupljenja, ali je zato jedan kustos koji je želeo da ostane anoniman, izjavio za "Alternatives Economiques" da je uprava muzeja pod pritiskom da finansira različite projekte, uključujući i izgradnju novog ulaza. Francuska je odbila da za te namene izdvoji više novca iz budžeta.

"Složili smo se da cene porastu, ali apsolutno ne do ove mere, naročito ako imamo u vidu inflaciju", rekao je kustos. 

"Ovo nas dodatno distancira od lokalnih posetilaca, uprkos tome što nam je već bilo teško da ih privučemo", dodao je on.

"Alternatives Economiques" procenjuje da će odluka Luvra da profitira na većem broju poseta doneti dodatnih 44,3 miliona u njihovu kasu.

"Sramno je da Luvr tako astronomski podigne cenu ulaznice", smatra profesor na Sorboni Erik Ansu, prenosi ArtNet.

Više od trideset posto posetilaca muzeja Francuske koji su u nadležnosti lokalne samouprave, pripadaju nižem socio-ekonomskom sloju, a ulaznice za njih su uglavnom besplatne. Međutim, u skupim muzejima u Parizu, koji su u nadležnosti države, samo 13 posto posetilaca pripada tom sloju, a najveći deo - čak 70 procenata - čine strani turisti, piše "Alternatives Economiques".

"Sa takvim skokom cena, poseta muzeju postaje nešto izuzetno. Međutim, vi ne možete razgledati muzej kao što je Luvr u jednom potezu. Lokalni posetioci podstiču se da dolaze redovno, u kratkim vremenskim periodima, na primer, u vreme ručka", primećuje jedan od sagovornika tog lista.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura