Aktuelno iz kulture

Holivudske zvezde u susret dodeli Oskara, gde se očekuje dominacija "Openhajmera", pozivaju na nuklearno razoružavanje

Komentari

Autor: Euronews

07/03/2024

-

21:46

Holivudske zvezde u susret dodeli Oskara, gde se očekuje dominacija "Openhajmera", pozivaju na nuklearno razoružavanje
Holivudske zvezde u susret dodeli Oskara, gde se očekuje dominacija "Openhajmera", pozivaju na nuklearno razoružavanje - Copyright Tanjug /Universal Pictures via AP, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Niz javnih ličnosti, među kojima su Ema Tompson, Džulijen Mur i mnoge druge, potpisale su otvoreno pismo u okviru incijative "Da nuklearke budu prošlost". Oni su iskoristili trenutak u kom svet čeka proglašenje dobitnika najprestižnije nagrade "Oskar", za koju je jedan od najvećih favorita film "Openhajmer" Kristofera Nolana o "ocu" atomske bombe da pozovu sveta na nuklearno razoružavanje.

"Kao umetnici i aktivisti želimo da podignemo glas i podsetimo ljude da, iako je Openhajmer u istoriji, nuklearno naoružanje nije. U doba velike neizvesnosti i jedno nuklearno oružje - na kopnu, pod morem, u vazduhu, u svemiru - je previše", stoji u otvorenom pismu aktivista, prenosi Euronews.

"Da bismo zaštitili svoje porodice, svoje zajednice i svoj svet, moramo da zahtevamo da svetski lideri rade na tome da nuklearno naoružanje pošalju u prošlost i da grade svetliju budućnost", dodaje se u pismu.

Među potpisnicima su i zvezde "Openhajmera" Metju Modin i Toni Goldvin, kao i kostimografkinja Elen Mirožnik, a tu je i unuk Roberta Openhajmera Čarls.

Printscreen YouTube/Universal Pictures, Full HD domaći filmovi

 

Svoju podršku su izrazili i Majkl Daglas, Elen Berstin, Džejn Fonda, Kristof Volc, Lili Tomlin, Alan Kaming, Eni Lenoks, Bil Naj, Rozana Arket i Vigo Mortensne.

"Openhajmer" važi za glavnog favorita, a nominovan je u čak 13 kategorija

Kampanja koju je pokrenula Inicijativa protiv nuklearne pretnje, objavila je i postere na kojima piše: "Openhajmer je to započeo, a mi možemo okončati", a izlepljeni su širom Los Anđelesa, gde će u nedelju biti dodeljeni Oskari.

"Openhajmer" glavni favorit za Oskara, nominovan  u 13 kategorija

Mnogi kritičari slažu se da je reč o najboljem ostvarenju u karijeri reditelja Kristofera Nolana, koje kombinuje sve elemente iz njegovih prethodnih filmova. Američkog naučnika Roberta Openhajmera igra izvanredni Kilijan Marfi.

Reditelj prikazuje prvo testiranje atomske bombe i moralne posledice koje je ono ostavilo u životu Openhajmera, dok istovremeno prikazuje ambicioznog Openhajmerovog neprijatelja, birokratu Luisa Štrausa (Robert Dauni Mlađi).

Komentari (0)

Kultura