Aktuelno iz kulture

Građani Birmingema: Ne zatvarajte kultna mesta - bioskope, pozorišta, pab gde su svirali Blek Sabat, Cepelini...

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2024

-

23:10

Građani Birmingema: Ne zatvarajte kultna mesta - bioskope, pozorišta, pab gde su svirali Blek Sabat, Cepelini...
Građani Birmingema: Ne zatvarajte kultna mesta - bioskope, pozorišta, pab gde su svirali Blek Sabat, Cepelini... - Copyright Tanjug AP/Danny Lawson/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sve je više poziva da se zaštiti ulica u Birmingemu koja je bila dom prvog repertoarskog pozorišta u Velikoj Britaniji, paba koji je bio domaćin prve svirke hevi metal grupe Blek sabat i najstarijeg bioskopa u zemlji, a dva od ta tri mesta su sada zatvorena.

Prošlonedeljno zatvaranje bioskopa Elektrik u Ulici Stejšen, 114 godina nakon što je otvorio svoja vrata kao prvi bioskop u gradu, izazvalo je negodovanje među stanovnicima, preneo je Gardijan.

Vlasnici bioskopa još nisu javno govorili o svojoj odluci da ga zatvore, ali postoji zabrinutost da bi to moglo biti povezano sa potencijalnim preuređenjem područja Ulice Stejšen u stambeni blok.

Više od 15.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva da se ulica spase i odredi kao "mesto građanskog ponosa, kulturne vrednosti i istorijskog dobra", dok je javno telo ''Historik Ingland'' potvrdilo da razmatra da bioskopu dodeli status zaštićenog objekta.

Ista situacija je i sa Kraun pabom, koji se nalazi šest vrata dalje.

Izgrađen 1881. godine, to je mesto gde je Blek Sabat odsvirao svoju prvu svirku. 

Led Cepelin, Tin Lizi, Status Kvo i UB40 su, takođe, nastupali u tom pabu na vrhuncu svoje slave. 

On se često poredi sa Kavern klubom u Liverpulu, koji je pomogao u lansiranju Bitlsa.

Old rep pozorište 1913. godine je izgrađeno kao prvo repertoarsko pozorište u Velikoj Britaniji i ne može da se sruši, navodi Gardijan.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura