Evropa

Smrtni slučajevi od predoziranja drogom u Engleskoj i Velsu na rekordnom nivou: U proseku umre osam dnevno

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2024

-

21:22

Smrtni slučajevi od predoziranja drogom u Engleskoj i Velsu na rekordnom nivou: U proseku umre osam dnevno
Tržište kokaina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Smrtni slučajevi od predoziranja drogom u Engleskoj i Velsu su na najvišem nivou u istoriji, a u Škotskoj je najveća stopa smrtnih slučajeva povezanih sa drogom u Evropi.

Zabeleženo je ukupno 3.127 smrtnih slučajeva zbog zloupotrebe droga u Engleskoj i Velsu 2022. godine, što je u proseku osam smrtnih slučajeva dnevno, objavio je Skaj njuz.

Oko 1.050 osoba u Škotskoj umrlo je od zloupotrebe droga tokom 2022. godine, što je najmanji broj od 2017, ali je to i dalje najveća stopa u Evropi.

Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je da su te brojke sigurno veće, jer nije uvek poznato šta je izazvalo smrt.

U pokušaju da smanje broj smrtnih slučajeva od droga, pojedine zemlje su uvele centre za prevenciju predoziranja (OPC), takođe poznate kao sobe za konzumiranje droga.

Ima ih oko 200 širom sveta u 17 zemalja, a Škotska je dobila odobrenje da uvede jedan ove godine.

Studija, koju je vodio Kvins univerzitet u Belfastu, objavljena prošlog meseca, otkrila je da centri za prevenciju predoziranja mogu da spreče hiljade smrtnih slučajeva i smanje širenje ozbiljnih bolesti.

Ali Vlada Velike Britanije ne podržava otvaranje takvih centara i neće ih dozvoliti u Engleskoj i Velsu zbog zabrinutosti da tolerišu i podstiču upotrebu droga.

Jedna inovacija koja je isprobana u Britaniji sa ciljem smanjenja smrtnih slučajeva od droga je upotreba dronova za isporuku naloksona, leka koji spasava živote delujući brzo da preokrene predoziranje opioidnim drogama, kao što je heroin.

Britanska desetogodišnja strategija za borbu protiv droga podržana je rekordnim finansiranjem od tri milijarde funti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa