Fokus

Dva bolničara iz Denvera osuđena zbog smrtonosnog predoziranja pritvorenika ketaminom

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2023

-

09:17

Dva bolničara iz Denvera osuđena zbog smrtonosnog predoziranja pritvorenika ketaminom
Dva bolničara iz Denvera osuđena zbog smrtonosnog predoziranja pritvorenika ketaminom - Copyright AP/Teresa Crawford

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica bolničara sa područja grada Denvera u američkoj saveznoj državi Kolorado osuđena su u petak zbog fatalnog predoziranja ketaminom pacijenta u pritvoru Elajdže Meklejna 2019. godine.

Ovo suđenje je bilo poslednje od tri sudska procesa vođena protiv pripadnika policije i medicinskog osoblja hitne pomoći optuženih za smrt 23-godišnjeg Afroamerikanca Meklejna, koga su policajci zaustavili nakon prijave da se sumnjivo ponaša, prenosi AP.

Meklejna je najpre zaustavila policija, nasilno ga neutralisala i lišila slobode, a potom mu je ubrizgan sedativ.

Jedan policajac iz gradića Aurora je ranije ove godine osuđen za ubistvo i napad trećeg stepena, dok su dvojica policajaca oslobođena optužbi, a porota je u petak, nakon višenedeljnog suđenja u državnom okružnom sudu, proglasila i bolničare vatrogasne spasilačke ekipe grada Aurora Džeremija Kupera i Pitera Čičunijeka krivim za ubistvo iz nehata, za šta je zaprećena višegodišnja zatvorska kazna.

Stručnjaci smatraju da bi ovakva odluka sudske porote mogla da ima negativan efekat na medicinsko osoblje angažovano u službama hitne pomoći širom zemlje, prenosi AP.

Kriminolog sa Univerziteta u Majamiju Aleks Pikero ocenio je da bi ishod ovog suđenja mogao da predstavlja presedan za osoblje hitne pomoći tokom intervencija u policijskom pritvoru.

"Zamislite da ste bolničar. Mogli biste da oklevate i kažete - neću ništa da uradim, ne želim da budem proglašen krivim", rekao je Pikero.

Međunarodno udruženje vatrogasaca je u saopštenju ocenilo da je u procesuiranju optužbi državni tužilac Kolorada Fil Vajzer "kriminalizovao medicinske odluke koje se donose u deliću sekunde" i postavio "opasan, jeziv presedan za one koji pružaju prvu pomoć".

Komentari (0)

Svet