Život

Daleko od Šervuda, ali u srcima Britanaca: "Robin Hud drvo" biće javno izloženo ljubiteljima mita o "kralju lopova"

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2024

-

23:50

Daleko od Šervuda, ali u srcima Britanaca: "Robin Hud drvo" biće javno izloženo ljubiteljima mita o "kralju lopova"
FoNet/Marko Dragoslavić - Copyright FoNet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Javor star 150 godina poznat i kao ''Robin Hud drvo'', koji je posečen prošle godine, biće izložen u Nortamberlendu, na severoistoku Engleske. 

"Najveći deo stabla 'Sikamor Gep' nezakonito posečen prošlog decembra biće izložen javnosti.

Drvo, koje je stajalo u padini pored Hadrijanovog zida, biće izloženo u Silu, nedaleko od mesta gde je nekada stajalo", saopštio je nacionalni park Nortamberlend.

Nacionalni park je saopštio da je primio 2.000 „srdačnih“ poruka od ljudi iz celog sveta u kojima su izražavali tugu nakon rušenja drveta, a koje je policija označila kao „namerni čin vandalizma“, prenosi Gardijan.

Iako su muškarac star 60 godina i 16-godišnji dečak uhapšeni u vezi sa incidentom, nisu preduzete dalje mere, navodi Gardijan.

Lokalne vlasti su saopštile da razmatraju različite opcije za očuvanje nasleđa drveta za buduće generacije. 

Jedna od opcija koja se razmatra je da se ostavi panj na miru u nadi da će ponovo izrasti. 

Druge ideje uključuju stvaranje umetničkih instalacija od delova posečenog stabla i pretvaranje lokacije u "mesto za razmišljanje".

Drvo za koje se verovalo da ga je kasnih 1800-ih zasadio nekadašnji zemljoposednik Džon Klejton i da je trebalo da bude „obeležje pejzaža“, dugo je bilo popularna lokacija za šetače i fotografe zbog svog neobičnog i slikovitog okruženja.

To drvo bilo je jedno od najpopularnijih i najstarijih u Britaniji, a posebno ga je proslavio film sa Kevinom Kostnerom "Robin Hud: Kralj lopova“, zbog čega je dobilo  nadimak „Robin Hud drvo“, uprkos tome što se nalazi 273 kilometra od Šervudske šume.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin