Aktuelno iz kulture

Miroslav Lekić: Glavna poruka filma "Ruski konzul" je da je život vredniji od svega

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

10:57

Miroslav Lekić: Glavna poruka filma "Ruski konzul" je da je život vredniji od svega
Miroslav Lekić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Miroslav Lekić nedavno je predstavio svoj novi film "Ruski konzul", koji je snimio prema istoimenom romanu Vuka Drašković, nastavku knjige "Nož".

Lekić kaže da je od početka odustao od ideje da pravi linearnu adaptaciju romana i odlučio da likovi u njegovom filmu imaju sasvim nove biografije.

"Bilo je jako komplikovano zato što je 'Ruski konzul', malo više od 'Noža', roman stanja, prepričavanja ideoloških tokova svesti, svega onoga što je romanu primereno, a filmu ne toliko", objasnio je Lekić.

Prema njegovim rečima, fIlm "Ruski konzul" je u suštini rađen po motivima romana, čija je suština zadržana, ali jeste dosta toga promenjeno.

Govoreći o aktuelnosti filma, Lekić je primetio da je to "veoma komplikovana tema, teren u kojem veoma lako možete da skliznete u određenu vrstu političkog pamfleta, da jednostrano pokažete celu priču". 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Lekić je naveo da je u "Ruskom konzulu" najpre pokušao da uhvati "neku vrstu opštih elemenata" koji definišu srpsko-albanske odnose, ali je shvatio da je to nemoguće i odlučio je da se bavi individualnim sudbinama.

Govoreći o poslednjoj ulozi Žarka Lauševića (1960-2023) u "Ruskom konzulu", reditelj je primetio da je glumac dosta uticao na nastanak film, pošto je od početka, prve ideje pre 20 godina, bio uključen u projekat.

"U jednoj fazi je bio skoro saradnik na scenariju. Imali smo intenzivne razgovore vezane pre svega za scenariju, kad smo došli do nekih ključeva na koji način postaviti scenario u odnosu na knjigu", naveo je Lekić.

On je dodao da je Laušević motivisao druge glumce tokom rada na filmu, pošto su preko meseca i po imali probe u njegovom stanu, gde je i za druge likove davao savete kolegama i razmenjivao mišljenja.

Prema njegovim rečima, svi su imali veliko poštovanje prema Lauševiću, koji nije želeo da se njegova reč prihvata kao poslednja ili da postoji strahopoštovanje gde niko neće smeti ništa da mu kaže.

Iako je bolest već bila počela, Laušević nije tražio nikakvu poštedu i insistirao je da mu se kaže ako se Lekiću nije sviđalo nešto što je uradio.

"Kad imate takvog saradnika, on je zaista dodatna motivacija. Gledate čoveka koji pred vama maestralno gradi lik, a u istovremeno dobijete drugu vrstu povratne energije, kada su glumci u pitanju i odnosi koji treba da uspostave sa njim", naveo je reditelj.

Lekić je rekao da se nada da će publika u "Ruskom konzulu"  prepoznati humanu poruku u priči koja je "dosta surova, teška, sa neizvesnim završetkom".

"Ljudi tek kada saslušaju jedni i druge mogu da krenu u neki stepen međusobnog dogovaranja, razumevanja i koegzistencije. A to vodi ka nečemu što mislim da bi možda i bila glavna poruka u filmu - da je život vredniji od svega", zaključio je Lekić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura