Aktuelno iz kulture

"Ruski konzul", poslednji film Žarka Lauševića, od danas u bioskopima širom Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2024

-

11:04

"Ruski konzul", poslednji film Žarka Lauševića, od danas u bioskopima širom Srbije
"Ruski konzul", poslednji film Žarka Lauševića, od danas u bioskopima širom Srbije - Copyright Vision Team

veličina teksta

Aa Aa

Domaći film  "Ruski konzul" u režiji Miroslava Lekića, prema istoimenom romanu Vuka Draškovića, od danas ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju širom Srbije.

Podsetimo, upravo tim filmskim ostvarenjem svečano je zatvoren 52. FEST 3. marta na velikoj sceni Mts Dvorane u Beogradu.

Naslovnu ulogu tumači nedavno preminuli glumac Žarko Laušević, što je ujedno bio i njegov poslednji film koji je u bogatoj karijeri snimio. Upravo je Laušević posthumno dobio najglasniji i najduži aplauz na kraju projekcije novog ostvarenja tog 3. marta, što je tada bilo izuzetno emotivno za celu prepunu Mts Dvoranu.

Šta nam donosi novi film Miroslava Lekića koji se ponovo vraća književnom svetu pisca Vuka Draškovića nakon uspešne ekranizacije njegovog romana "Nož" (1999) gde je Žarko Laušević takođe imao glavnu ulogu?

Vision Team

 

Radnja filma i istoimenog romana "Ruski konzul" (1988) odvija se unazad 50 godina u bivšoj Jugoslaviji i prikazuje kompleksan odnos srpskog i albanskog naroda. 

Politička i društvena drama prati sudbinu srpskog doktora - psihijatra Iliju Jugovića (Nebojša Dugalić) koji nakon iznenadne smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije, odlazi na Kosovo, u Prizren.

Tamo je dobio posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici gde je upoznao profesora istorije Ljuba Božovića (Žarko Laušević), koji je umislio da je izvesni "Ruski konzul". 

Misteriozni psihijatrijski pacijent tvrdi da će uskoro “Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko“ i privlači gnev lokalnih albanskih moćnika koji nameravaju da isele i oteraju sa Kosova kompletno srpsko stanovništvo.

Upravnik bolnice (Svetozar Cvetković) u početku deluje da podržava doktora Jugovića u svemu što radi, posebno oko slučaja "Ruskog konzula", ali se ubrzo ispostavlja da nije baš tako, te da je i on saučesnik nemilih događaja u strahu za svoj život, tako da mu zataškavanje nije nimalo strano.

Ilija Jugović se posebno zainteresuje za slučaj svog pacijenta izvan svojih nadležnosti, jer proradi ono ljudsko i moralno u njegovom biću i želi da mu pomogne na sve načine da se spasi od albanskog tiranina Beriše (Visar Vishka).

Tako se rađa produhovljeno, ljudsko i sadržajno prijateljstvo između Ljuba Božovića i Ilije Jugovića, koji ostvaruje lep odnos i sa Ljubinom ženom (Paulina Manov) i kasnije brine za njihovog sina.

Film se sastoji iz dve velike dramaturške celine, kada je Jugović na slobodi i kada nakon nameštenog suđenja biva sklonjen u zatvor, zbog zločina koji nije počinio.

Tako iz žanra društveno političke drame scenario se pretvara u standardni zatvorski film u kome se ponovno spajaju sudbine Srba i Albanaca, ovog puta u jednom zatvorskom krugu.
Publika sve vreme želi i očekuje kosmičku pravdu da se dogodi, mada deluje, kako radnja odmiče, da su sve nade potonule da se to može ispuniti.

Scenario filma "Ruski konzul" prema romanu napisao je režiser Miroslav Lekić, uz saradnju dramskog pisca Igora Bojovića i književnika Vladimira Tabaševića.

Vision Team

 

Glumački naravno sasvim očekivano dominira isključivo Žarko Laušević koji zaslužuje da mu se posthumno dodele sve moguće nagrade za ovako uzvišenu testamentarnu ulogu.

Podsetimo, Žarko Laušević je poslednji put bio viđen u javnosti na istoj sceni bivšeg Doma sindikata, odnosno Mts Dvorane na premijeri ratnog filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića u oktobru 2023. kada je zasluženo dobio takođe najduži aplauz od zadovoljne publike.
Laušević je i u tom filmu, kao i u "Ruskom konzulu", tumačio jednu od glavnih uloga. 

Iako se vodi kao poslednja uloga na filmu koju je snimio pred smrt, i tada vidno bolestan, dok nas nije napustio 15. novembra 2023, Laušević je ostavio u amanet još snimljenih projekata.

Trenutno je aktuelna ratna serija "Vreme smrti" prema romanu iz četiri toma Dobrice Ćosića, gde igra jednu od vodećih uloga. Serija ima dve sezone i ukupno 30 epizoda.

Osim tog ratnog spektakla, od 9. marta na kanalu Superstar će krenuti mini serija "Vazdušni most" prema spomenutom filmu "Heroji Halijarda", gde će publika u šest epizoda gledati scene koje nisu prikazane u filmu, dakle i uloga Lauševića je proširena.

Takođe, Žarko Laušević igra i u trećoj, finalnoj sezoni serije "Kalkanski krugovi" Gordana Matića i Milana Karadžića, kao i u filmu i seriji "Volja sinovljeva" Nemanje Ćeranića, čije se premijere očekuju do kraja 2024. godine.

Značajne uloge u filmu "Ruski konzul" ostvarili su - Nebojša Dugalić, Svetozar Cvetković, Paulina Manov, posebno je iznenađenje makedonski glumac Visar Vishka kao zastrašujući negativac Beriša.

I glumica Danica Radulović je odigrala upečatljivu i snažnu rolu žene koja se prepušta sistemu umesto da se protiv njega bori.

Zapažene uloge u novom filmu ostvarili su još Mensur Shafqiu, Petar Zekavica, i nedavno preminuli makedonski glumac Meto Jovanovski.

Vision Team

 

Tu su još - Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Nada Macanković, Vahid Džanković, Ljubiša Savanović, Konstantin Fidanov, Milan Čučilović, Igor Damjanović, i mnogi drugi.

Udovica Žarka Lauševića, poznata šminkerka Anita Laušević bila je angažovana na filmu "Ruski konzul" upravo oko kreiranja šminke za svog preminulog supruga.

Reditelj Miroslav Lekić i glumac Žarko Laušević pripremali su projekat "Ruski konzul" poslednje četiri godine, i snimali ga puna dva meseca tokom leta 2023. u Požarevcu i Mladenovcu. 
Pre toga su uspešno sarađivali na antologijskim ostvarenjima - “Dogodilo se na današnji dan” (1987), “Bolje od bekstva” (1993), “Nož” (1999, imao je 650.000 gledalaca), kao i u seriji od tri sezone “Državni službenik” (2018/2022).

Miroslav Lekić se vratio filmu nakon više od 20 godina i trilera "Lavirint" (2002), ali je sve vreme prisutan kao režiser mnogih igranih TV serija ("Ulica lipa", "Sva ta ravnica - Jagodići", "Otvorena vrata" 1-2, "Gore dole", "Ubice mog oca", "Državni službenik", "Švindleri", "Senke nad Balkanom", "Beležnica profesora Miškovića").

Autorsku ekipu čine još -  kompozitori muzike Aleksandar Kovač i Roman Goršek, inače poznati muzičari iz sastava "K2" i "Plejboj", direktor fotografije Dalibor Tonković, montažer Petar Jakonić, producent Dragan Đurković ispred kuće "VisionTeam", i drugi. 

Produkciju potpisuje kompanija "Telekom Srbija", dok je distributer "Art Vista", i film je od danas na redovnom bioskopskom repertoaru širom Srbije.

Komentari (0)

Kultura