Aktuelno iz kulture

Film "Ruski konzul" zatvorio 52. FEST: Najveći aplauz za nedavno preminulog Žarka Lauševića

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2024

-

23:50

Film "Ruski konzul" zatvorio 52. FEST: Najveći aplauz za nedavno preminulog Žarka Lauševića
Film "Ruski konzul" zatvorio 52. FEST: Najveći aplauz za nedavno preminulog Žarka Lauševića - Copyright Vision Team

veličina teksta

Aa Aa

Svečanom premijerom filma "Ruski konzul" Miroslava Lekića, prema istoimenom romanu Vuka Draškovića, večeras je zatvoren 52. FEST na velikoj sceni Mts Dvorane.

Naslovnu ulogu tumači nedavno preminuli glumac Žarko Laušević, što je ujedno bio i njegov poslednji film koji je snimio pred odlazak.  

Upravo je Laušević posthumno dobio najglasniji i najduži aplauz na kraju projekcije novog ostvarenja u prepunoj Mts Dvorani.

Veći deo autorske i glumačke ekipe novog ostvarenja prošetao je svečano na crvenom tepihu i na kraju premijere izašao na binu da se pokloni publici.

Tako su bili viđeni režiser i scenarista Miroslav Lekić, književnik Vuk Drašković,  glumci Nebojša Dugalić, Svetozar Cvetković, Paulina Manov, Visar Vishka, Danica Radulović, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Nada Macanković, Vahid Džanković, Ljubiša Savanović, Konstantin Fidanov i mnogi drugi.

Zapažene uloge u novom filmu ostvarili su još Mensur Shafqiu, Petar Zekavica i nedavno preminuli makedonski glumac Meto Jovanovski.

Vision Team

 

Udovica Žarka Lauševića, Anita Laušević večeras je takođe viđena na crvenom tepihu i na pozornici, a inače je bila angažovana na filmu "Ruski konzul" oko kreiranja šminke za Žarka Lauševića.

Scenario filma "Ruski konzul" prema romanu napisao je režiser Miroslav Lekić, uz saradnju dramskog pisca Igora Bojovića i književnika Vladimira Tabaševića.

Radnja filma i istoimenog romana (1988) odvija se unazad 50 godina u bivšoj Jugoslaviji i prikazuje kompleksan odnos srpskog i albanskog naroda. 

Politička i društvena drama prati sudbinu srpskog doktora - psihijatra Iliju Jugovića (Nebojša Dugalić) koji nakon iznenadne smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije, odlazi na Kosovo, u Prizren. 

Tamo je dobio posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici gde je upoznao profesora istorije Ljuba Božovića (Žarko Laušević), koji je umislio da je izvesni "Ruski konzul". 

Produkciju potpisuje kompanija "Telekom Srbija", dok je dstributer "Art Vista", i film će od 7. marta biti na redovnom bioskopskom repertoaru širom Srbije.

Fonet/Aleksandar Barda

 

Reditelj Miroslav Lekić i glumac Žarko Laušević pripremali su projekat "Ruski konzul" poslednje četiri godine, i snimali ga puna dva meseca tokom leta 2023. u Požarevcu i Mladenovcu. 
Pre toga su uspešno sarađivali na antologijskim ostvarenjima - “Dogodilo se na današnji dan” (1987), “Bolje od bekstva” (1993), “Nož” (1999), kao i u seriji od tri sezone  “Državni službenik” (2018/2022).

Na svečanosti povodom zatvaranja 52. FEST-a crvenim tepihom su prošetali i umetnički direktor i selektor Jugoslav Pantelić, domaći laureati FEST-ovih nagrada reditelji Marko Đorđević za film "Za danas toliko" i Mladen Đorđević za delo "Radnička klasa ide u pakao" i mnogi drugi umetnici i gosti festivala. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura