Aktuelno iz kulture

Poslednje zbogom Žarku Lauševiću: Legendarnog glumca na večni počinak ispratio veliki broj prijatelja i kolega

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2023

-

15:25

Poslednje zbogom Žarku Lauševiću: Legendarnog glumca na večni počinak ispratio veliki broj prijatelja i kolega
Poslednje zbogom Žarku Lauševiću: Legendarnog glumca na večni počinak ispratio veliki broj prijatelja i kolega - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, FoNet/JDP/Gloria/Vesna Lalić

veličina teksta

Aa Aa

Velikan domaćeg glumišta Žarko Laušević, kog su na večni počinak ispratile mnogobrojne kolege, prijatelji i porodica, kremiran je danas na Novom groblju u Beogradu.

Okupljeni su za Lauševića nosili bele i crvene ruže, a ispraćen je uz govor kolege Nebojše Dugalića.

"Bio si razlog zbog kog smo kretali u glumu. Kao da si bio predoređen da se sve drame prelome na tebi. Tvoja krhkost je bila tvoja snaga. Nijedan tvoj kadar kao i nijedna uloga nisu bili isti. Bio si tako nesamerljiv sa svetom u kome si se rodio. Umetnik davanja puta nekom drugom. Uvek si se, u svemu, borio za osmeh koji će nas osvetleti. Zauvek ćemo paziti na trag tvoje buktinje", rekao je Dugalić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Žarko Laušević ispraćen je na večni počinak uz tri čuvene pesme koje je u kapeli otpevao hor, a koje na neki način oslikavaju simboliku njegovog života - "My way", "Jeleni umiru sami" i "Zlatni dan". 

Glumčevoj porodici - supruzi Aniti i deci Dušanu, Asji i Jani - saučešća su izjavili Ivan Karl, Vuk Drašković, Ivica Dačić, košarkaš Predrag Drobnjak, Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović, Petar i Igor Benčina, Dejan Lutkić, Radmila Živković, Vaja Dujović, Nataša Ninković, Miki Manojlović, Svetozar Cvetković, Igor Đorđević, Milica Glogovac, Nela Mihailović i mnoge druge javne ličnosti.

Danas je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Lauševićevu čast održana i komemoracija.

Podsećamo, Žarko Laušević preminuo je 15. novembra u Beogradu posle kratke i teške bolesti.  Spadao je u najpoznatije i napriznatije jugoslovenske i srpske glumce druge polovine osamdesetih.

Završio je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1982. godine, kada postaje i član Jugoslavenskog dramskog pozorišta.

Popularnost u Jugoslaviji je stekao ulogom u televizijskoj seriji "Sivi dom" (1986) reditelja Darka Bajića, kao i, između ostalog, filmovima "Šmeker" (1986), "Dogodilo se na današnji dan" (1987), "Braća po materi" (1988), "Boj na Kosovu" (1989), "Kaži zašto me ostavi" (1993) i "Bolje od bekstva" (1993).

Za ulogu u filmu "Oficir s ružom" Laušević je 1987. godine zaslužio Zlatnu arenu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Puli. Od brojnih nagrada Laušević je dobio "Zorana Radmilovića" za ulogu u "Kanjošu Macedonoviću" (1989) i Sterijinu nagradu za naslovnu ulogu u predstavi "Sveti Sava" (1990).

Laušević se poslednjih godina ostvario brojne uloge u projektima kao što su film "Smrdljiva bajka" (2015) i serije "Senke nad Balkanom" (2017), "Vreme zla" i "Kalkanski krugovi" (2021).

Po motivima knjige "Godina prođe, dan nikad" prošle godine je snimljena serija "Pad" reditelja Bojan Vuletića sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi.

Poslednje Lauševićevo pojavljivanje u javnosti je bilo u oktobru na premijeri filma "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića, u beogradskoj MTS dvorani, gde se poklonio gledaocima sa ostalim članovima glumačke ekipe. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura