Aktuelno iz kulture

Ministarka Gojković proglasila Užice Prestonicom kulture 2024.

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2024

-

20:40

Ministarka Gojković proglasila Užice Prestonicom kulture 2024.
Ministarka Gojković proglasila Užice Prestonicom kulture 2024. - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka kulture Maja Gojković proglasila je večeras Užice Prestonicom kulture 2024. na svečanosti u Narodnom pozorištu u tom gradu.

Gojković je istakla da ne sumnja da će Užice kao prestonica kulture uspeti da ispuni sva očekivanja i "ispiše nove stranice u bogatoj istoriji grada".

"Ovo je veliki dan za Užice naročito ako imamo u vidu da su kultura i umetnost ovog prelepog dela naše zemlje prepoznatljivi u celom svetu", poručila je ona.

Dodala je da je Srbija danas drugačija zemlja nego pre više od deceniju, a da je takvom napretku doprinela decentralizacija kulture. 

"Kultura mora da pripada svima jer je to njena priroda, a upravo je projekat prestonice kulture jedan od njih, na koji sam posebno ponosna", istakla je minstarka. 

Ona je podsetila da je Užice iznedrilo velike umetnike i da se u njemu odigravaju brojne manifestacije koje imaju značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije i Evrope.

"Od kada postoji u Užice se dolazilo kod gostoprimivih domaćina, vrednih i duhovitih ljudi, da se uživa uz gradske priče, a za nas koji za kulturu živimo i zbog bogatog kulturnog zivota. SIgurna sam da će titula prestonice kulture dati podsticaj razvoju kulture u čitavom zlatiborskom kraju", zaključila je Gojković. 

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević rekla je da počinje novo poglavlje Užica koje je putevima kulture hodilo vekovima. 

"Užice sa velikom radošću otpočinje poglavlje kulturnog delovanja, ispisujemo novu istoriju delovanjem naših lučonoša. Nije slučajno što je monah Teodosije napisao Rujansko četvorojevanđelje, još je manja slučajnost što je na našoj Đetinji zaiskrila prva hidrocentrala po Teslinim principima. Tesla i Teodosije su naši nosioci, ali nismo izostavili ni balerinu Magu Magazinović, ni utemeljivača modernog romana Milutina Uskokovića, akademskog slikara Mihailo Milovanovića i oskarovca Stiva Tešića",  kazala je Raković Radivojević. 

Ona je dodala da se pažljivo brinulo da ono što se zbiva u godini kulture bude temelj za buduće generacije, "oslanjajući se na kulturno-istorijsko nasleđe.

Zvanična manifestacija otvaranja "Praznik svetlosti" održava se na Gradskom trgu u Užicu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura