Društvo

Gojković: Srbija prepoznaje nezamenljivu ulogu žena u unapređenju nauke

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2024

-

10:38

Gojković: Srbija prepoznaje nezamenljivu ulogu žena u unapređenju nauke
Gojković: Srbija prepoznaje nezamenljivu ulogu žena u unapređenju nauke - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković saopštila je danas, povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, da Srbija prepoznaje nezamenljivu ulogu koju žene imaju u unapređenju naučnih saznanja, podsticanju inovacija i pokretanju napretka u našem društvu.

"Ovo je dan koji ne samo da priznaje neverovatan doprinos žena u oblasti nauke, već služi i kao inspiracija za nove generacije mladih devojaka koje teže da razbiju barijere i predrasude u domenu nauke. Zato je važno da učinimo sve da omogućimo jednake uslove i za žene u nauci, da doprinesemo da budu vidljive i dobiju priznanja koja zaslužuju", poručila je Gojković.

Gojković je ukazala da danas kada obeležavamo ovaj važan dan, ujedno slavimo dostignuća žena širom sveta i odajemo počast izuzetnim doprinosima naših naučnica koje su ostavile neizbrisiv trag u nauci i akademskoj zajednici.

"Važno je da ponovo potvrdimo našu posvećenost kreiranju društva u kome devojčice i žene u Srbiji mogu da ostvare svoje snove u nauci bez predrasuda. Zato je neophodno da negujemo njihove talente i pružimo im resurse i podršku koji su im potrebni da napreduju u nauci“, naglasila je Gojković.

Gojković je istakla da će Srbija nastaviti da investira u obrazovne programe, mentorske inicijative i mogućnosti za razvoj karijere koji podstiču radoznalost, neguju talenat i promovišu različitost u nauci, saopštilo je Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost. 

"Nauka je univerzalni jezik koji nema granica i ne poznaje pol. Kroz ovaj dan želim da istaknemo važnost podrške i podsticanja devojčica da se upuste u svet nauke i tehnologije. Zato je moja poruka devojkama i mladim ženama da ne odustaju od svojih ciljeva i da ih ne obeshrabre stereotipne poruke o postojanju muških i ženskih zanimanja“, poručila je Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija