Politika

Gojković: Saradnja u kulturi nastaviće da daje doprinos odnosima Srbije i Kine

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

22:14

Gojković: Saradnja u kulturi nastaviće da daje doprinos odnosima Srbije i Kine
Gojković: Saradnja u kulturi nastaviće da daje doprinos odnosima Srbije i Kine - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture/ Goran Zlatković

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je večeras na svečanosti povodom osnivanja Asocijacije za promociju ekonomije, trgovine, kulture i turizma Srbije i Kine da je uverena da će ovaj model saradnje dati vredan doprinos ukupnim odnosima dve zemlje na mnogim poljima, a posebno u oblasti kulture.

"Sagledavajući najviši nivo odnosa između Srbije i NR Kine u istoriji, sveobuhvatnu stratešku saradnju i čelično prijateljstvo utemeljeno na bliskosti naroda i najvišeg rukovodstva, duboko smo uvereni u dodatno unapređenje odnosa u svim oblastima", naglasila je Gojković.

Ona je napomenula da je značaj ove Asocijacije prepoznat i u tome što ona prati inicijativu "Pojas i put" i dodala da je Srbija privržena globalnim razvojnim inicijativama koje je započela NR Kina.

"Najsnažniji podsticaj saradnji u tom okviru dolazi upravo sa najvišeg nivoa naših država, od predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, njihovog zajedničkog opredeljenja za jačanje naših odnosa na svim poljima i vizije mira, stabilnosti i razvoja u okviru globalne 'zajednice sa zajedničkom sudbinom'", rekla je Gojković, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture.

Ona je istakla da u vremenu izazova i globalnih nemira, "prijateljstvo kao što je naše može poslužiti kao uzor na međunarodnom planu" i zahvalila je Narodnoj Republici Kini na kontinuiranoj i čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije i naglasila da Srbija dosledno i u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija podržava politiku "Jedne Kine".

Gojković je ukazala da je najnovija potvrda obostrane privrženosti svestranoj saradnji ostvarena na Trećem forumu "Pojas i put" u Pekingu, na kome su formulisane brojne nove konkretne inicijative i na polju kulturne saradnje.

"Saradnja na polju kulture nastaviće da daje značajan doprinos ukupnim odnosima, uz otvorenost za ideju da i Asocijacija za promociju ekonomije, trgovine, kulture i turizma Srbije i Kine bude vredna platforma daljeg napretka na tom planu", rekla je Gojković.

Tanjug/Ministarstvo kulture/ Goran Zlatković

 

Kako je napomenula, u poslednjih 10 godina realizovano je više od 50 značajnih aktivnosti koje spadaju u okvir inicijative "Pojas i put", uglavnom u sklopu festivala, sajmova i foruma.

"Polazeći od ovih uspešnih događaja, nastavljamo da jačamo osnovu naše saradnje. Usvojili smo Srednjoročni akcioni plan za realizaciju inicijative 'Pojas i put' u domenu zaštite kulturnog nasleđa, potpisali smo Sporazum o sprečavanju krađe, tajnih iskopavanja i nezakonitog uvoza i izvoza kulturnih dobara, planiramo razvoj saradnje sa provincijama NR Kine, polazeći od njihovih najprepoznatljivijih kulturnih kapaciteta", rekla je Gojković.

Kako je navela, od značaja za saradnju u okviru inicijative "Pojas i put" svakako je i unapređenje saradnje sa Kineskim kulturnim centrom u Beogradu i rad Kulturnog centra R. Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu, za koji je samo ove godine usvojen Program Ministarstva kulture sa 20 projekata.

"Uverena sam da će ovi dodatni podsticaji našoj kulturnoj saradnji omogućiti novu dinamiku i viši nivo ukupne saradnje", poručila je Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija