Aktuelno iz kulture

Održana premijera srpsko-američkog filma "48 sati i jedan minut" posvećenog ubijenoj devojčici Tijani Jurić

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2024

-

10:24

Održana premijera srpsko-američkog filma "48 sati i jedan minut" posvećenog ubijenoj devojčici Tijani Jurić
48 Sati - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Svečana premijera srpsko-američkog filma “48 sati i jedan minut” u režiji Majkla Tajera i Sanje Rajičić održana je sinoć u Sali 6 Mts Dvorane u Beogradu.

Rediteljka, pod umetničkim imenom Sonia Aleksa, istovremeno tumači i glavnu ulogu u psihološkom trileru na temu nestale dece, dok ostalu glumačku ekipu čine: Nataša Ninković, Radivoje Raša Bukvić, Vanja Ejdus, Marina Ćosić, Klara Hrvanović, pokojni Marko Živić, Goran Jevtić, Branka Pujić, Vanja Milačić.

Uoči premijere filma Sonia Aleksa je rekla novinarima da joj je premijera ove noći izuzetno emotivna, jer se prisetila snimka audicije za ovaj film na kojoj je bio i preminuli glumac Nebojša Glogovac i dobio ulogu. Ali, kako nas je on iznenada napustio početkom 2018, nije stigao da snima, i na njegovo mesto je došao Marko Živić, koji je preminuo 2021. godine i nije dočekao premijeru.

Devojčica Klara Hrvanović je medijima rekla da joj je ovde bila prva uloga na filmu, iako je svi uveliko znaju kao glavnu junakinju dečijeg ostvarenja "Leto kada sam naučila da letim". Kako je objasnila, triler "48 sati i 1 minut" je snimljen znatno ranije, kada je imala samo devet godina.

Ona je istakla da je glavna poruka filma, a možda i života, namenjena roditeljima - "pričajte sa svojom decom, volite ih i pazite".

Tanjug/Sava Radovanović

 

Na kraju projekcije rediteljka i glumica Sanja Rajičić - Sonia Alexa se obratila publici i istakla da "ovaj film treba da održi govor umesto nje".

Ona je navela da je novi film nažalost posvećen devojčici Tijani Jurić čije je tragično stradanje pre tačno deset godina ostavilo duboki ožiljak i neizbrisiv trag u našem društvu.

"Taj težak slučaj nam je bio samo tužna inspiracija, ali kao što ste videli, film nije istinita priča o Tijani Jurić. Film ima cilj da utiče na sve nas da bi se podigla svest o nestaloj i otetoj deci", napomenula je rediteljka i glavna glumica.

Alexa je naglasila da je itekako neophodno da se pokrene priča o bezbednosti najmlađih i da policija mora da reaguje i pre 48 sati od nestanka dece.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Ogromna je odgovornost bila da istinski prikažemo bol, patnju i agoniju kroz koju jedna porodica prolazi, i verujem da će publika dugo pričati o ovom filmu, nakon napuštanja sale. Potrebno je da svi mi preduzmemo bar jedan korak zarad promene, a to je da se podrži da "Amber Alert" (pronađi me) sistem zaživi u Srbiji, i da svim snagama spasimo i sačuvamo našu decu", zaključila je rediteljka i glumica Sanja Rajičić - Sonia Alexa.

Film će od danas krenuti svoj  bioskopski život u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, i širom Srbije, u realizaciji kuće "Zeder Production" i u distribuciji "MegaCom Film".

Komentari (0)

Kultura