Aktuelno iz kulture

Toni Kukoč, Nikola Pilić, Nikolaj Burljajev na Martovskom festivalu u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2024

-

20:43

Toni Kukoč, Nikola Pilić, Nikolaj Burljajev na Martovskom festivalu u Beogradu
71. Martovski festival - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Martovski festival biće otvoren 26. marta svetskom premijerom dokumentarca "Sanjalice" reditelja Vladimira Petrovića i dodelom nagrade za životno delo Lordanu Zafranoviću, najavili su danas organizatori. 

Umetnički direktor 71. festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma Dejan Dabić rekao je na konferenciji za novinare da će gost biti teniski stručnjak  Nikola Pilić povodom prikazivanja dokumentarca o njemu "Niki Pilić - legenda" autora Željka Mirkovića. 

On je najavio da će na zatvaranju festivala 30. marta biti i prisutan nekadašnji košarkaš Toni Kukoč, povodom filma o njemu "Magična sedmica", autora Sabahudina Topalbećirevića.

Prema njegovim rečima, među gostima festivala je i Nikolaj Burljajev, koji je napravio film "Bože! Osećam Tvoje približavanje!“, na osnovu dnevnika ruskog reditelja Andreja Tarkovskog (1932-1986) sa kojim je bio sarađivao kao glumac.

Dabić je rekao da će se glumac Josip Pejaković predstaviti kao reditelj debitant kratkog dokumentarnog filma "Hako", koji govori o Peštercu koji je stradao jer nije hteo da digne ruku na svoje komšije tokom Drugog svetskog rata.

Dabić je naveo i da je Zafranović "laureat koji svakoj nagradi daje i deo sopstvene vrednosti i značaja".

Kako je najavljeno, na Martovskom festivalu biće prikazano 98 filmova koji će se takmičiti za Gran pri, najbolji film po kategorijama, strikovne nagrade za režiju, scenario, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku.

U žiriju su filmski autori Bojan Labović, Branko Šmit i Olivera Pančić, profesor Fakulteta umetnosti u Nišu Bratislav Zlatković i selektor programa "Short And Grren" na Drama internešenal šort (international short) festivalu u Grčkoj Vasilios Terzopulos.

Pored takmičarskog, Martovski festival ima i revijalni filmski program podeljen u celine "Svetska panorama“, "Regionalna panorama“ i "Domaća panorama“, sa mnogim ekskluzivnim premijerama.

V.d. direktora DOB Andrija Bojanić je podsetio da je Martovski festival manifestacija od značaja za Grad Beograd i "izuzento važan događaj iz oblasti kulture".

Bojanić je naglasio da je "malo festival u Srbiji i regionu koji se mogu pohvaliti sa 71. izdanjem".
Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je rekla da grad mnogo polaže u Martovski festival, koji kao jedan od najstarijih festivala u Evropi i svetu "na pravi način predstavlja duh Beograda i promoviše ga kao otvoren, kosmopolitski grad".

Kako je najavljeno, kao uvod u festival poslužiće koncert "Filmski hitovi Zorana Simjanovića" 25. marta (20:00) u DOB-u.

Komentari (0)

Kultura