Aktuelno iz kulture

Sile koje oblikuju život: Izložba Brankice Žilović "Eruptivni svetovi" u galeriji Novembar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2024

-

09:36

Sile koje oblikuju život: Izložba Brankice Žilović "Eruptivni svetovi" u galeriji Novembar
Marijana Janković - Copyright Marijana Janković

veličina teksta

Aa Aa

“Eruptivni svetovi” naziv je samostalne izložbe umetnice Brankice Žilović, koja je otvorena u galeriji Novembar. Izloženi radovi, objedinjeni nazivom "Mundus Subterraneus", predstavljaju plod dubokih istraživanja i želje umetnice da stvori nove izmaštane svetove koji spajaju naučnu stvarnost sa imaginarnim.

"Kroz Mundus Subterraneus, istražujem eruptivne i tektonske sile koje oblikuju našu planetu, ali i naše živote. Verujem da ove sile ne samo da podstiču život na zemlji, već i naše lične želje i težnje. One nas inspirišu na delovanje i život u neprestanom nastajanju", izjavila je Brankica Žilović.

Promo/Galerija Novembar

 

Govoreći o svom radu, umetnica je pozvala posetioce na otkrivanje novih svetova, pejzaža, vulkana i čudnih kartografija, kao i na zejedničko istraživanje spoja nauke, imaginacije i životne energije, elemenata koji formiraju izložbu "Eruptivni svetovi". Radovi iz najnovijeg opusa Brankice Žilović, između ostalog, inspirisani su gravurama Atanasiusa Kiršera.

"Atanasius Kiršer, neverovatan čovek rođen početkom 17. veka u Nemačkoj. Bio je jezuita, ali i jedan od najcenjenijih umova svog vremena. Brankica pronalazi njegove mape, a zatim i crteže prirodnih pojava, vulkana, reka, planina. Ona prati njegove crteže – nekad ih kopira, a nekad nadograđuje – sledeći u isti mah princip mikro i makro",  istakla je Mia David, kustoskinja izložbe, dodajući da je ovaj ciklus nova, zrelija faza u radu Brankice Žilović.

Promo/Galerija Novembar

 

Brankica Žilović rođena je u Srbiji 1974, a živi i radi u Parizu. Nakon akademske karijere u Nacionalnoj visokoj školi lepih umetnosti u Beogradu, zatim na Ecole des Beaux-arts

u Parizu, predavala je dugi niz godina u Parsons School u Parizu, na Ecole Superieure de Beauk-Arts of Angers TALM i na LISAA (Viši institut za primenjenu umetnost, animacija).

Brankica Žilović poznata je po svojim tekstilnim zidnim instalacijama. Njeni radovi su bili izloženi u domenu dvorca "Chamarande", u Fondaciji LAccolade (Institut de France), u Fondaciji Fransoa Šnajdera u Vattvilleru, u Šangajskom muzeju moderne umetnosti, i u brojnim umetničkim centrima u Francuskoj i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena do 7. maja, a posetioci je mogu videti svakog radnog dana (osim ponedeljka) od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura