Aktuelno iz kulture

"Razgovor sa umetnicom" u galeriji "Novembar": Aleksandra Popović i Aleksandar Denić o slikarstvu i "Lirskim procesima"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2023

-

16:54

"Razgovor sa umetnicom" u galeriji "Novembar": Aleksandra Popović i Aleksandar Denić o slikarstvu i "Lirskim procesima"
U galeriji Novembar održan „Razgovor sa umetnicom“ - Copyright Slobodan Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Povodom aktuelne izložbe "Lirski procesi" u galeriji Novembar održan je "Razgovor sa umetnicom“ autorkom radova, slikarkom Aleksandrom Popović. Najavljujići razgovor, kustoskinja i umetnička direktorka galerije Novembar Ana Simona Zelenović podsetila je na dosadašnji rad autorke i istakla da su dela Aleksandre Popović izložena na samostalnoj izložbi po prvi put dostupna domaćoj publici.

“Izložba umetnice Aleksandre Popović u galeriji Novembar pokazuje da apstraktno slikarstvo nije mrtvo, da je uspelo da izbegne zavodljivi izazov kiča i nostalgične sentimentalnosti za izvesnim istorijskim pokretima", istakla je Ana Simona Zelenović.

U razgovoru koji je usledio, Aleksandra Popović se sa svojim sagovornikom Aleksandrom Denićem dotakla teme koje se tiču njenog umetničkog razvoja, trenutka kada je spoznala da je slikarstvo njen životni poziv, inspiracije i uticaja, reagovanja publike na njene radove, kao i utisaka koje nosi sa otvaranja svoje prve samostalne izložbe u Beogradu.

Slobodan Stanković

Aleksandra Popović

“Odrasla sam i školovala se u Beogradu i svaki dolazak u ovaj grad je za mene jako emotivan, pa je tako bilo i na otvaranju. Otvaranje je neka vrsta podrške umetniku, a kada su među posetiocima ljudi koje poznajete od detinjstva ne možete ostati ravnodušni. Po pririodi sam osoba koja voli slobodu i otkrivanje i smatram da upoznavanje i usvajanje drugih kultura i razmišljanja može samo da obogati nečiji rad. Povratak u Beograd kao saradnja i dodir me raduje", ističe Aleksandra Popović.

“Imala sam različitih izazova kada sam počela da se bavim slikarstvom", istakla je slikarka.

Slobodan Stanković

 

"Tata mi je bio na samrti, u bolnici, na Alpima, sa pogledom na Mon Blan. Bila sam pokraj njega noću i čekao se novi dan, da donese gram života, pa su slike tih planina, poput 'Čarobnog brega' ostale u meni", dodala je ona.

Aleksandra kaže da je na nju poseban trag ostavio trinaestogodišnji život i rad u Njujorku: "Imala sam ludu sreću, da sam već tokom prve godine, na jednoj večeri upoznala predsednika Fondacije Džoane Mičel, kome su se dopali moji radovi. Mičelova je, inače, izuzetno značajna umetnica, na postavci Metropoliten muzeja, odmah je do Poloka i Kuninga".

"Svi nosimo i dobro i loše, pa treba tragati za tim dobrim", dodaje autorka čije slike pozivaju na introspekciju i zaključuje: "Za mene je umetnost potreba da kreiraš nešto u šta unosiš svoje misli i emocije".

Slobodan Stanković

Aleksandar Denić

Aleksandar Denić govorio je o izboru za predstavnika Srbije na jubilarnoj 60. po redu izložbi savremene umetnosti, Bijenalu u Veneciji. Izložba "Exposition Coloniale" u srpskom paviljonu planirana je kao kom-pleksno razvijena postavka koja jedinstveno rezonuje sa centralnom temom Bijenala pod nazivom Stranci svuda.

Aleksandra Popović je do sada imala nekoliko samostalnih izložbi u Parizu (Galerie Les Lys, 2001), Njujorku (Gallery MC, 2008), Beču (Palais Porcia, 2009), Milanu (Galleria d'Arte Ars Itali-ca, 2010) i drugde. Iako je studirala Arhitektonski fakultet i Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, do sada nije izlagala svoje radove pred domaćom publikom. Posetioci galerije Novembar moći će da vide izložbu "Lirski procesi" do kraja novembra. Naredne izložba ove umetnice planirana je u Muzeju "Galerija Umjetnina" u Splitu, a u toku su dogovori oko izlaganja u Beču gde trenutno živi.

Komentari (0)

Kultura