Aktuelno iz kulture

"Bora je i dalje tu": "Koštana" u novom ruhu ponovo na sceni Niškog pozorišta

Komentari

Autor: Ljiljana Pavlović

02/04/2024

-

09:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište u Nišu obeležilo je u martu svoj 137. rođendan premijernim prikazivanjem dela "Koštana" Bore Stankovića, u adaptaciji i režiji Jane Maričić. 

Uloga Koštane poverena je Uni Kostić, kojoj je ovo diplomska predstava.

"Mi smo pobegli od tog folklora, ali je suština ostala. Znači, Bora je i dalje tu", kaže glavna glumica Una Kostić za Euronews Srbija. 

"Moja Koštana je zapravo ista kao Borina, samo s tim da je malo bezobraznija, drska, slobodnija. I sve to što je učinila, odnosno sva ta njena sloboda koja je isijavala iz nje, je u stvari nju zarobila", objašnjava glumica. 

Predstava je zadržala kompoziciju, radnju i situacije iz originalnog dela, ali je u ovom čitanju komad odgovorio i na izazove savremenog trenutka.

Euronews Srbija

Una Kostić i Aleksandar Marinković kao Koštana i hadži Toma

"Mislim da smo bili dužni i obavezni i prema piscu, i prema pozorištu, i prema zanatu da pričamo našu priču. I da ključ tražimo u onome što se dešava danas. Postoje neki elementi gde smo u tom malo modernijem ključu bili i neki okviri, ali ono što je esencija Bore Stankovića i ono što je suština. Smo strogo vodili računa da i dijalekt, i dert, i krv, i emociju, svaku zapetu zadržimo". kaže Aleksandar Marinković, koji tumači lik hadži Tome. 

Mitke i Salča pokreću priču

U niškoj predstavi došlo i do pomeranja odnosa između Mitketa i Salče, i sada radnju pokreće priča o njihovoj neostvarenoj ljubavi. Uloga Mitketa poverena je Dejanu Liliću, a prema njegovim rečima, iz ovog čitanja Koštane uvideo je da muškarci često nemaju hrabrosti da preuzmu stvar u svoje ruke.

"Vreme ništa ne menja. Još uvek nemamo hrabrost da ljubavi pružimo ruku. Tako da kao i pre 100 godina, i za 200 godina, nažalost, biće još uvek istih priča", objašnjava Lilić.

Euronews Srbija

Dejan Lilić i Maja Vukojević Cvetković kao Mitke i Salča

Danilo Milenković koji tumači lik Stojana, kaže da likovi koje igraju postoje i dan danas. 

"Moram da priznam da sam ja Stojana na prvo čitanje mnogo ga drugačije doživeo, i mirnijeg, i liričnijeg, romantičnijeg. Međutim, Jana me baš izbila iz te moje zone komfora i odvela u potpunu drugu krajnost. Ja se sad iskreno, posle ovog procesa, vrlo rado vraćam ovom Stojanu", kaže Milenković.

"Komad o slobodnoj ženi"

U sadašnjem trenutku ideja rediteljke je i podrška o nekim Koštanama koje se danas bore za pravdu i slobodu izbora. 

"To je ženski komad, to je komad o slobodnoj ženi. Meni je vrlo blisko, s obzirom na i stvari koje se danas dešavaju i na borbe koje žene vode. Znala sam da hoću da pričamo priču o jednoj mladoj, slobodnoj, egzotičnoj, senzualnoj i neobičnoj devojci koja zbog toga biva kažnjena", kaže Maričić. 

Adaptaciju dela Bore Stankovića upotpunjuju i svedena scenografija i zanimljiv izbor kostima i muzike.

U 137 godina dugoj istoriji Niškog pozorišta, ovo je 21. izvođenje ovog komada. Prvi put je odigran davne 1901. Poslednji put "Koštana" je bila na repertoaru pre tri decenije u režiji Branislava Mićunovića, sa dve Sterijine nagrade. To je dodatni izazov za ansambl, ali prema prvim reakcijama, publika prepoznaje i ovako čitanje "Koštane".

 

Komentari (0)

Kultura