Aktuelno iz kulture

Dramaturgija crnogorske svadbe: O čemu se radi u komediji "Živi i zdravi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/02/2024

-

07:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski film ''Živi i zdravi'' Ivana Marinovića nalazi se u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom Srbije.  

Glumačku ekipu čine poznata lica iz skoro svih republika bivše Jugoslavije: Tihana Lazović, Goran Slavić, Mirjana Joković, Goran Bogdan, Dragana Dabović, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Dejan Đonović, Nikola Ristanovski, a specijalna gošća je Tamara Dragičević.

Novi film čija je radnja smeštena na Crnogorskom primorju, opisuje atmosferu oko pripreme velikog venčanja dvoje mladih, nervoza i stres su prisutni, i zaplet nastaje veoma brzo od početka radnje.

Režiju i scenario potpisuje autor Ivan Marinović, publici od ranije poznat po debitantskom ostvarenju "Igla ispod praga" (2016), crnogorski kandidat za Oskara, koji je učestvovao na više od 50 međunarodnih filmskih festivala.

Tanjug/Sava Radovanović

Ivan Marinović

"Svadba je veliki događaj u životu svakog pojedinca. Tu svako ima neku ulogu - mlada ili mladoženja, roditelji, kumovi, svatovi. Postoji dramaturgija unutar tog događaja koja donosi određeni pritisak, stavlja u neku poziciju gde moraš da budeš kao nekakav glumac ispred ostalih ljudi. Ti si zvezda tog dana i ogroman je pritisak da budeš dostojanstven i da sve ide kako treba. Za mene je to bilo inspirativno, jer šta ako sve ne ide kako treba?", kaže Marinović za Euronews Srbija.

Haos koji neplanirano nastaje na svadbi mladog para, pokazaće da je fitilj svakog lika dogoreo skoro do baruta. 

Zvezda filma Tihana Lazović, kaže da su svi likovi u filmu "Živi i zdravi" negde na ivici.

"Svi su vrlo nervozni i jedna takva svadba na kojoj zapravo niko ne želi da bude je nekako tema ovog filma", kaže Lazović za Euronews Srbija.

Tanjug/Marko Đoković

Tihana Lazović

"Živi i zdravi" sniman je dva meseca na poluotvoru Luštica i u Herceg Novom što je reditelju Ivanu Marinoviću i glumici Dragani Dabović koji potiču iz tog rada olakšalo da publici približe mentalitet naroda sa primorja. 

"To je moj zavičaj. Prosto ja sam inspirisan pričama, slikama, karakterima i jezikom tog kraja. Da se ne bavim filmom, verovatno bih se bavio nekim drugim oblikom pripovedenja, ali u suštini da nije tog bekgraunda i tog odrastanja tamo, teško bih se uopšte usudio da se bavim ovim", kaže Marinović.

Glumica Dragana Dabović koja živi i radi u Srbiji već 19 godina, kaže da joj je bilo neobično da radi u svom gradu.

"Meni je bilo kao u snu. Ostvarenje mojih želja je da radim svoj posao u svom gradu i zapravo jedna ozbiljna privilegija. Ja sam se Ivanu do neba zahvaljivala što mi je to omogućio, jer sam se duboko u sebi pomirila da je moj život i posao u Beogradu i svuda okolo, a najmanje tamo odakle sam potekla", dodala je Dabović za Euronews Srbija. 

Na Beogradskoj premijeri sala je bila ispunjena, a mladoženjin kum u filmu kog igra Goran Bogdan očekuje da će i bioskopski život filma privući brojnu publiku zbog prirodne duhovitosti koja je iz života preneta na platno. 

"Ovo nije klasična komedija - ovo je životna komedija. Smešno u ovom filmu nije geg i nešto klasično smešno. Smešno je baš to što je ljudski: koliko znamo biti glupi, koliko smo smešni kad smo onakvi kakvi jesmo", kaže Bogdan.

Eksplozivne i emocijama nabijene scene, pejzaž crnogorske obale i neusiljen humor, garancija je da će publika iz sale izlaziti nasmejana, živa i zdrava. 

Komentari (0)

Kultura