Aktuelno iz kulture

Romani godine: Kako su "Pakrac" i "Poslije zabave" osvojili najvažnija domaća književna priznanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2024

-

13:16

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od svih romana objavljenih tokom 2023. izdvojila su se dva ovenčana najprestižnijim priznanjima u zemlji - "Pakrac" Vladana Matijevića, nagrađen "Beogradskim pobednikom" i "Poslije zabave" Steva Grabovca, dobitnik Ninove nagrade. 

Pisci nagrađenih romana ističu da im je velika čast što su ovenčani prestižnim priznanjima.

"Ono što mi je jako bitno jeste da su na ovom istom mestu na kojem sam ja danas bio, pre mene bili stvarno veliki divovi srpske i slovenske književnosti od kojih sam ja učio zanat pisanja", rekao je Grabovac za Euronews Srbija. 

Tanjug/Vladimir Šporčić, Rade Prelić

 

Komentarišući "Beogradskog pobednika" za Euronews Srbija Vladan Matijević kaže da je svaka nagrada značajna, jer doprinosi većem broju čitalaca.

"Nagrada je bitna mladom piscu jer tada skreće pažnju čitalačke publike na njega, ali je bitno i piscu kao što sam ja, jer promenio se čitav svet. Došli su drugi kritičari, drugi čitaoci, drugačije se književnost piše i mnogo je bitno da čovek u godinama dobije neku nagradu prosto da vidi da i tom novom svetu koji dolazi je i dalje interesantan", rekao je pisac.

Nagradu Beogradski pobednik dodeljuje Biblioteka grada Beograda i sastoji se od statue Beogradskog pobednika i 10.000 evra. Na konkurs je stiglo 122 naslova, a žiri je odabrao roman koji se izdvojio majstorstvom pripovedanja jezika i stila. 

"Pakrac" govori o sudbini ratnog veterana i marginalaca razočaranih životom i verno opisuje savremeni Beograd, iako njegov autor živi i radi u Čačku. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Predsednik žirija "Beogradski pobednik" Predrag Petrović kaže da je zanimljivo upravo to što o Beogradu piše neko ko se u taj grad nikada nije preselio. 

"Mislim da je zanimljivost ovog romana upravo u tome kako Beograd vidi neko ko nije stalno tu. Mi koji smo stalno ovde prolazimo pored mnogih stvari koje nam više ne skreću pažnju, ali neko ko je iz unutrašnjosti, ima izoštreno oko i možda to može da vidi bolje, uverljivije i doživljava to na jedan neobičan način", kaže Petrović. 

"Pakrac" je Matijevićev osmi roman. Opisuje ga kao mračan i težak i nije očekivao da bi takav ikome mogao da se dopadne. 

"Kad počnem da pišem roman meni je to jedan težak posao, ja u tome ne uživam kao što neki pisci kažu da uživaju. Ja se uglavnom mučim dok to radim i meni je glavno da taj roman završim. Kada ga izdavač odštampa, to je za mene veliki uspeh i za mene je velika sreća", zaključuje Matijević.

Roman o mračnom zločinu

Temom mračnog zločina bavi se i Banjalučanin Stevo Grabovac, dobitnik ovogodišnje Ninove nagrade. Ovo je njegov drugi roman i prvi je dobitnik ove nagrade iz Republike Srpske. Pisao ga je, kaže, nakon radnog dana u trgovini. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Ovaj moj roman govori o jednom strašnom zločinu, ali taj zločin je samo jedan centar oko koje se vrti čitav niz drugih priča. Tu je pričao o porodici,na neki način priča o odrastanju, ali pre svega priča o pisanju", objašnjava Grabovac za Euronews Srbija.

Pisac ističe da njegov glavni junak pokušava da posloži kockice svih tih dešavanja, a time i kockice svog života. 

Žarka Svirčev, članica Ninovog žirija, kaže da je reč o neugodnoj i strašnoj priči, ali ispričanoj tako, da nas u potpunosti uvuče u roman i spreči da pronađemo alibi za okretanje glave.

"Roman ima snagu da bude ona sekira o kojoj je govorio Kafka, da razbije zaleđeno more u nama svim svojim aspektima", kaže Svirčev.

Interesantno je da su čak dva romana bila u najužem izboru za obe nagrade, što nedvosmisleno govori o njihovom kvalitetu.

Komentari (0)

Kultura