Aktuelno iz kulture

"Nana" Emila Zole u novom ruhu: Madlenijanum obnovio popularnu predstavu uz osvežen ansambl

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2023

-

08:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle trogodišnje pauze, predstava "Nana" po romanu Emila Zole ponovo se izvodi u pozorištu "Madlenijanum". Iako se igra na istoj sceni, pod istom rediteljskom palicom, i rediteljka i glumci kažu da je reč o potpuno novoj predstavi. 

"Predstava je kraća, sažetija, dramaturški koncipirana tako da bude i u doživljaju, i u strukturi drugačija od prethodne i moram reći da mi se ova više sviđa", kaže za Euronews Srbija glumica Vanja Milačić. 

Zoran Škrbić/Madlenianum

 

Predstava "Nana" je prvi put izvedena u novembru 2019. godine i u njoj su igrali Rada Đuričin, Miodrag Krstović i pokojni Vlastimir Velisavljević. Posle samo osam izvođenja, usled pandemije prestala je da se igra, a sada je vraćena na repertoar sa novim mladim snagama. U novoj postavci zamenjeno je čak pet uloga. 

"Ovo definitivno nije ona predstava koju smo nekada igrali. Ovo je dobro pozorište koje je obogaćeno mladim i divnim glumcima Nikolom Rakočevićem, Borjankom Ljumović. To su biseri koji su sada stubovi ove predstave", smatra Milačić. 

Zoran Škrbić/Madlenianum

 

Rediteljka Ivana Vujić za Euronews Srbija kaže da se s novom podelom uvek drugačije radi.

"Čim dobijete nove ljude, absurdno je davati jednake postupke nego radite nešto prema tom materijalu, odnosno ljudskom materijalu s kojim radite. To je kao vajanje. 

Intrigantna priča o vrtlogu strasti, predaji, ljudskoj požudi i nemoralu je prava tema današnjice. U liku Nane, kurtizane prerušene u glumicu, je vešto prikazan poriv svake žene za ljubavlju i sigurnošću, njeni snovi, nadanja i skrivene želje, kao i vapaj za pažnjom i prihvatanjem.

Dramatizaciju romana Emila Zole Nana uradio je Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg na predstavi je Slavenka Milovanović, kompozitor Aleksandra Kovač, scenograf Vesna Popović, kostimograf Miodrag Tabački, Marija Milenković je bila zadužena za scenski pokret, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Plakat/Madlenianum

 

Roman Emila Zole prikazuje francusko društvo u vreme Trećeg carstva, a glavna protagonistkinja Nana, iz najnižih društvenih slojeva stiže do pozorišta Varijete u Parizu i postaje miljenica publike. Nju igra Tamara Aleksić. 

"Nana je ogledalo svog društva i Nana je neko ko je užasno odlučan, neko ko je jak i neko ko je bezobrazan zato što joj je to situacija omogućila", objašnjava glumica. 

U raskošnom teatarskom delu novi glumci u podeli su, pored Aleksić, Nikola Rakočević, Borjanka Ljumović, Bogdan Bogdanović i Andrijana Đorđević, a iz prethodnog ansambla igraju: Nebojša Kundačina, Rade Ćosić, Vukašin Jovanović, Dimitrije Ilić, Vanja Milačić, Stojša Oljačić i Anja Orelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura