Aktuelno iz kulture

Humoristični projekat umetnika iz Hrvatske: Kako se veštačka inteligencija poigrala sa slikama političara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2024

-

21:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Uz pomoć veštačke inteligencije i kreativnosti jednog zagrebačkog umetnika, hrvatski političari našli su se u veoma neobičnim situacijama - kao beskućnici, zatvorenici, muzičke i filmske zvezde. Reditelj Filip Filković Philatz za Euronews Srbija kaže da su ga inspirisala poigravanja svetskih umetnika sa fotografijama pape, Trampa i drugim značajnim ličnostima današnjice.

Tako je u komične situacije smestio predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, kao i predsednika Vlade Andreja Plenkovića, Franju Tuđmana, Tita, a posebno se ističe i bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

"Vrlo malo zemalja se može pohvaliti time da su imali predsednicu. Ona je bila baš specifična i ima prema mom mišljenju vrlo zanimljiv smisao za humor, što se vidi i po njenim objavama. Nekako sam stekao utisak da to njoj neće smetati", kaže Philatz.

Mnogi od njih završili su u krevetu, a neki i pred matičarem.

"Vizuelno nekako deluju simpatično i fotografija podseća na devedesete, na stare fotografije sa venčanja. To je sve deo eksperimenta koji nameravam da nastavim i za još neki period", kaže umetnik.

Veštačka inteligencija ovom umetniku otvara bezbroj mogućnosti. Sve fotografije pravi iz čiste zabave, objavljuje ih na svom Instagram profilu, a jednoga dana od njih možda nastane i izložba. Ipak, kaže da ima i fotografija koje nikada neće objaviti.

"Mislim da treba ostati na tom nekom nivou zabave, jer ako odemo predaleko, onda postaje provokacija, a to ne bih hteo", podvlači Philatz.

Autor "najbolje emisije o poljoprivredi na svetu"

Ovladavanje veštačkom inteligencijom ovom reditelju otvorilo je vrata ka novim poslovima. Svoje veštine tako koristi u reklamama, spotovima, dokumentarnim filmovima. Autor je emisije "Dulum zemlje" koja se emituje na Hrvatskoj radio-televiziji. Ova emisija proglašena je za najbolju emisiju o poljoprivredi u svetu i samo je jedan od nekoliko dokumentarnih projekata koji vizuelno odudara od uobičajene televizijske produkcije.

Euronews

 

"To je krenulo kao ideja prijatelja i mene da pokažemo da poljoprivreda nije dosadna. Kod nas na televiziji svi prikazuju poljoprivrednike kao da su dosadni, nezadovoljni, ljuti, a mi smo ih upoznali i oni su potpuno drugačiji. Znači da nije problem u tim poljoprivrednicima, već u načinu na koji se prikazuju. 'Dulum zemlje' prikazuje obične ljude koji rade nešto izvanredno i na neki način to je, koliko nam barem ljudi kažu, vratilo nadu u poljoprivredu", objašnjava Filip Filković.

Kaže da se raduje kada čuje da je neke ljude njihova serija inspirisala i da je ostvario svoje dečačke snove. Želja mu je da uskoro snimi i igrani film, što bi bila kruna njegove karijere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura