Aktuelno iz kulture

NIN-ova nagrada dobila novi žiri: Nedeljnik se zahvalio članovima prethodnog saziva i saopštio nova imena

Komentari

Autor: FoNet

04/04/2024

-

11:30

NIN-ova nagrada dobila novi žiri: Nedeljnik se zahvalio članovima prethodnog saziva i saopštio nova imena
NIN-ova nagrada dobila novi žiri: Nedeljnik se zahvalio članovima prethodnog saziva i saopštio nova imena - Copyright profimedia, Logo

veličina teksta

Aa Aa

Nedeljnik NIN saopštio je da od danas počinje prijavljivanje za najbolji roman objavljen u 2024. godini za dodelu 71. NIN nagrade, o kojoj će odlučivati žiri u novom sastavu.

Novi članovi žirija su Adrijana Marčetić, Vladimir Gvozden, Aleksandar Jerkov i Mladen Vesković, a iz prethodnog saziva o najboljem romanu objavljenom na srpskom jeziku u 2024. godini odlučivaće i Tamara Mitrović.

Budući da su četiri člana iz ranijeg saziva Milena Đorđijević, Violeta Stojmenović, Goran Korunović i Žarka Svirčev, kojima se i ovom prilikom glavni urednik Aleksandar Timofejev zajedno sa redakcijom, svesrdno zahvaljuje na hvale vrednom angažmanu, odustala od daljeg rada u žiriju za prestižno književno priznanje, u to telo odabrana su četiri nova člana.

U saopštenju se navodi da je Mladen Vesković književni kritičar, esejista, urednik i priređivač, završio je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na grupi za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću.

Vladimir Gvozden je profesor svetske i komparativne književnosti sa teorijom književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Aleksandar Jerkov je redovni je univerzitetski profesor Srpske književnosti 20. veka i upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", a Adrijana Marčetić redovni je profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Nedeljnin NIN poziva izdavače i autore da svoje romane, napisane na srpskom jeziku i prvi put objavljene tokom 2024. godine, pošalju u šest primeraka na adresu NIN, sa naznakom "Za NIN nagradu".

Spisak pristiglih izdanja redovno će biti ažuriran na sajtu nedeljnika nin.rs, a žiri će, shodno ustaljenoj praksi, krajem godine, dati osvrt na aktuelnu produkciju kada je o romanima reč i potom načiniti širi, uži i najuži izbor.

Sredinom, odnosno tokom druge polovine januara 2025. godine saopštiće konačnu odluku o budućem, 71. dobitniku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu