Aktuelno iz kulture

Završen Filmski festival u Herceg Novom: Filmu "Oaza" nagrada "Zlatna mimoza"

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

08/08/2021

-

09:57

Završen Filmski festival u Herceg Novom: Filmu "Oaza" nagrada "Zlatna mimoza"
Završen Filmski festival u Herceg Novom: Filmu "Oaza" nagrada "Zlatna mimoza" - Copyright Prinstscreen YouTube/FAME Solutions

veličina teksta

Aa Aa

Film "Oaza" reditelja Ivana Ikića osvojio je Gran pri  "Zlatna mimoza" na 34. Filmskom festivalu u Herceg Novom, kao i novoustanovljeno priznanje plaketu "Zoran Živković".

 
U svom obrazloženju žiri navodi da je ovde reč o ostvarenju koje "duboko dira, vodeći nas kroz ljubavni trougao štićenika doma za mentalne poremećaje i njihovog surovog okruženja u kojem se bore za slobodu da vole i budu voljeni". 

Tinejdžeri Marija, Robert i Dragana su glavni junaci, a glume ih štićenici ustanove socijalne zaštite "Sremčica" Marijana Novakov, Valentino Zenuni i Tijana Marković koje je reditelj pripremao godinu dana u okviru specijalne glumačke radionice za njihove prve filmske uloge.

Jedini profesionalni glumci u filmu su Goran Bogdan i Maruša Mejer kao vaspitači.

Film je do sada je osvojio brojne nagrade u Srbiji i Evropi, među kojima su glavna nagrada Festa, Europa Cinemas Label za najbolji evropski film Dana autora u Veneciji, kao i priznanja na festivalima u Zagrebu, Sofiji, Skoplju...

Žiri koji su činili Tanja Bošković u ulozi predsednice, kao i Petar Božović, Sali Saliji, Andamion Murataj i Ivan Salatić dodelio je "Zlatnu mimozu" za režiju rumunskom reditelju Radu Judeu za film "Balkanski kres ili luda pornografija". Jilka Gaši za rolu Fahrije u filmu "Košnica" dobitnica je "Zlatne mimoze" za najbolju žensku ulogu a "Zlatna mimoza" za mušku ulogu pripala je Erđanu Kesalu za ulogu dr Kemala u filmu "Potencijalni kandidat".

Priznanje su dobili i filmovi "Velika dostignuća" Nikole Vučinića, "Tišina" Mirune Minculesku i "Pas i vetar" Jovane Marković i to u kategoriji studentskog filma.

Nagrada "Milan Žmukić", za poseban doprinos afirmaciji festivala – koju dodeljuju Direkcija festivala i Centar film – pripala je Gordanu Matiću, reditelju filma "Pucnji u Marseju".

Priznanje "Živko Nikolić", za specijalni doprinos filmskom izrazu odlazi u ruke direktora fotografije Sava Jovanovića, zbog "osobenog filmskog izraza primenjenog u kompletnom stvaralačkom opusu".

Ovogodišnji, 34. Filmski festival u Herceg Novom – Montenegro film festival, pod motom "Suton, đir i film" obuhvatio je preko 50 filmova u više selekcija.

Komentari (0)

Kultura