Aktuelno iz kulture

"Jedno od najupečatljivijih otkrića Pompeje": Arheolozi ispod drevnog grada otkrili raskošno ukrašenu salu za proslave

Komentari

Autor: Euronews

15/04/2024

-

12:41

"Jedno od najupečatljivijih otkrića Pompeje": Arheolozi ispod drevnog grada otkrili raskošno ukrašenu salu za proslave
Tanjug/AP/Italian Culture Ministry - Copyright Tanjug/AP/Italian Culture Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su u ruševinama Pompeje otkrili salu za proslave sa izuzetno očuvanim freskama koje prikazuju mitološke scene inspirisane Trojanskim ratom.

Opisana kao "jedno od najneverovatnijih otkrića" na ovom lokalitetu, sala crnih zidova sa živopisnim crtežima, dugačka je 15, a široka šest metara. Na jednom od crteža su Paris, princ Troje sa spartanskom princezom Helenom, a na drugom Apolon, grčki bog muzike i streljaštva, sa trojanskom sveštenicom Kasandrom.

"Pompeji su zaista kovčeg s blagom koji nas uvek iznova iznenadi po probudi oduševljenje, jer svakog puta kada počnemo da kopamo, pronađemo nešto prelepo i značajno", rekao je o ovom otkriću ministar kulture Đenaro Sanđulijano.

Tanjug/AP/Italian Culture Ministry

 

"Crna soba", koju stručnjaci opisuju kao "prefinjeno okruženje za zabavu", najverovatnije je ofarbana u tu boju, kako bi se prikrivala garež od uljanih lampi.

Tanjug/AP/Italian Culture Ministry

 

 

"Mitološki parovi pružali su inspiraciju za razgovore o prošlosti i životu i samo su na prvi pogled čisto romantične prirode", objašnjava za Euronews Gabrijel Zaktrigel, direktor Arheološkog parka Pompeji.

Tanjug/AP/Italian Culture Ministry

 

"U stvarnosti se odnose na odnose između pojedinaca i sudbine: Kasandra je mogla da predviđa budućnost, ali joj niko nije verovao. Apolon je stao na stranu Trojanaca protiv napadača iz Grčke, ali ni kao bog, nije mogao da osigura pobedu. Helena i Paris su kroz svoju politički nekorektnu ljubavnu aferu, postali uzrok, a možda i samo povod rata", dodaje Zaktrigel.

Sala za proslave imala je i izlaz u dvorište i nedekorisano stepenište koje je vodilo na sprat kuće. Ispod lukova stepeništa pronađena je i velika gomila građevinskog materijala, kao i nedovršene crteže gladijatora.

Tanjug/AP/Italian Culture Ministry

 

Iskopavanje u regiji IX Pompeje deo je šireg projekta, čiji je cilj osiguravanje parametara između iskopanih i neiskpanih područja, popravljanje hidrogeološkog plana, kako bi se obezbedila efektivna i održiva prezervacija bogatog nasleđa Pompeje, koja se sastoji od preko 13.000 soba u 1.070 stambenih jedinica.

Tanjug/AP/Italian Culture Ministry

 

Do sada su otkrivena dva međusobno povezana prebivališta, uključujući kuću sa pekarom i praonicom veša, koja gleda na Via Nolu. Iza ovih građevina, nalaze se bogato dekorisani prostori za život, koji upućuju da su nedugo pre erupcije vulkana bili renovirani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura