Život

Nova iskopavanja kod Pompeje osvetlila život robova u antičkom svetu

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2023

-

14:27

Nova iskopavanja kod Pompeje osvetlila život robova u antičkom svetu
Tanjug/AP/Parco Archeologico di Pompei - Copyright Tanjug/AP/Parco Archeologico di Pompei

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su otkrili malu spavaću sobu u rimskoj vili u blizini Pompeje koju su gotovo sigurno koristili robovi, a otkriće baca svetlo na njihov status u antičkom svetu, saopštilo je italijansko Ministarstvo kulture. 

Soba je pronađena u vili Čivita Đulijana, oko 600 metara severno od zidina Pompeje, koja je bila zbrisana vulkanskom erupcijom Vezuva pre gotovo 2.000 godina, preneo je Rojters.

U sobi se nalaze dva kreveta, od kojih samo jedan ima prostirku, dva ormarića i niz urni i keramičkih posuda u kojima su pronađeni ostaci dva miša i pacova.

"Ovi detalji još jednom podvlače uslove neizvesnosti i loše higijene u kojoj su niži slojevi društva živeli u to vreme", navelo je Ministarstvo kulture.

Nisu nađeni tragovi rešetki, brava ili lanaca u sobi.

"Izgleda da je kontrola prvenstveno vršena kroz unutrašnju organizaciju, a ne fizičkim barijerama i ograničenjima", rekao je Gabrijel Cuhtrigel, direktor Arheološkog parka Pompeje.

Iskopavanja u vili Čivita Đulijana vršena su od 1907. do 1908. godine, a zatim ponovo od 2017, kada je policija shvatila da su lokaciju pljačkali ilegalni kopači.

Na lokalitetu se odnedavno ponovo radi, nakon višegodišnjeg zanemarivanja, uglavnom zahvaljujući projektu koji je nedavno zaključen sa EU vrednom 105 miliona evra.

Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano rekao je danas da će konzervatorski i istraživački radovi biti nastavljeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin