Aktuelno iz kulture

Kuća bivših robova u Pompeji, koja je bila hram uživanja, ponovo otvorena za javnost (FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

09:43

Kuća bivših robova u Pompeji, koja je bila hram uživanja, ponovo otvorena za javnost (FOTO)
Kuća bivših robova u Pompeji, koja je bila hram uživanja, ponovo otvorena za javnost (FOTO) - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Kuća Vetija, dom dvojice oslobođenih robova u Pompeji, ponovo se otvara kao muzej za javnost, preneo je danas britanski Gardijan.

Veruje se da je kuća sagrađena u drugom veku pre nove ere, a ponovo je otvorena nakon više godina složenog procesa restauracije.

Kuća se nalazi u nekadašnjoj bogataškoj četvrti Pompeje i bila je u vlasništvu Aulija Vetija Restitutusa i Aulija Vetija Konvive, koji su se obogatili trgovinom vina nakon što su oslobođeni ropstva.

Tanjug AP/Andrew Medichini

 

Direktor areheološkog parka Pompeje Gabrijel Zuhtrigel kaže da su naučnici ranije mislili da su dvojica muškaraca bila braća, ali je verovatnije da su se upoznali dok su bili robovi i da su imali istog gospodara, koji se zvao Aulije Veti.

Tanjug AP/Andrew Medichini

 

''Da su bili iz iste porodice, prva dva imena bila bi im različita, a imali bi isto prezime. Bilo je neuobičajeno imati biološku braću i sestre koji su bili robovi pa potom oslobođeni, jer su porodične veze prekidane jednom kad čovek postane rob. Restitus je tipično ime koje se davalo oslobođenom robu'', rekao je Zuhtrigel.

Tanjug AP/Andrew Medichini

 

Dvojica bivših robova su stekla bogatstvo trgujući vinom i svoj dom ispunili umetničkim predmetima i freskama, a među najupečatljivijim je ona na ulazu u kuću, koja prikazuje boga plodnosti i izobilja Prijapa sa velikim falusom koji balansira na vagi pored torbe pune novca, što se smatra da simbolizuje bogatstvo koje su bivši robovi stekli.

Tanjug AP/Andrew Medichini

 

U unutrašnjosti kuće nalazi se dekorativni panel visine 15 centimetra koji se prostirao duž zida sobe za koju se veruje da je bila trpezarija, a na kojem su prikazani kupidoni koji prave parfem ili prodaju vino, kao i razna božanstva.

Tanjug AP/Andrew Medichini

 

Veruje se da je mala soba ispunjena erotskim freskama u blizini kuhinje korišćena kao bordel, prenosi Gardijan.

''Ova kuća priča priču o rimskom društvu - s jedne strane tu su umetnička dela, freske i statue, a sa druge društvena priča o oslobođenim robovima'', rekao je Zuhtrigel i dodao da je kuća jedna od retkih u Pompeji za koju i danas imamo imena vlasnika.

Komentari (0)

Kultura

"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja