Nauka

Kako je izgledao život "običnog sveta" u Pompeji?

Komentari

Autor: Euronews/AP

07/08/2022

-

21:31

Kako je izgledao život "običnog sveta" u Pompeji?
Tanjug/AP/Parco Archeologico di Pompei - Copyright Tanjug/AP/Parco Archeologico di Pompei

veličina teksta

Aa Aa

Sve do skoro, arheološka iskopavanja su se uglavnom fokusirala na raskošne vile bogatih stanovnika u drevnom rimskom gradu, koji je zatrpan pod debelim slojem vulkanskog pepela još od kada je Vezuv eruptirao 79. godine nove ere.

Najnovija otkrića na tom lokalitetu, koja je objavio tamošnji arheološki park, daju uvid u to kakav je život bio za srednju klasu u gradu - za one ljude koji mogu da kupe povremeno nešto kako bi ukrasili svoj dom, ali i dalje moraju da brinu o tome kako će prehraniti porodicu.

"U Rimskom carstvu postojao je veliki deo stanovništva nižeg društvenog statusa, i njima niko nije mogao da garantuje da će imati šta da jedu. Oni su bili ranjiv sloj tokom političkih kriza i nestašice hrane, ali su bili i ambiciozni u pogledu penjanja na društvenoj lestvici", rekao je direktor arheološkog parka Pompeje Gabrijel Zuhtrigel, prenosi Euronews.

Zuhtrigel je dodao da je iskopavanje četiri nove sobe u kući, koja je prvi put otkrivena 2018. godine, otkrilo dragocene detalje o domaćem okruženju običnih građana.

Neki od važnijih pronađenih predmeta uključuju drveni ormar sa posuđem ispunjen savršeno očuvanim tanjirima, sanduk otvoren dok je njegov vlasnik pokušavao da pobegne iz kuće, kao i stočiće i ukrasne činije.

U spavaćoj sobi, arheolozi su pronašli ostatke okvira kreveta sa tragom tkanine sa jastuka. Vrsta kreveta je istao kao i kod još tri ležaja pronađena pre tri godine u drugoj kući, za koju arheolozi veruju da je služila kao ostava i prostor za spavanje.

U ostavi je otkriven drveni ormar čija je zadnja ploča još uvek netaknuta, ali su police propale. Arheolozi veruju da je ormar imao najmanje četivoro vrata, i da je u njemu držano posuđe.

"Unutar ovakvih plakara nalazimo staklene predmete, poput boca, ali i keramiku, poput vaza", rekao je Zuhtrigel.

Arheološko nalazište Pompeja, u blizini modernog italijanskog grada Napulja, jedno je od najpopularnijih turističkih mesta u zemlji, koje je privuklo četiri miliona posetilaca 2019. godine, pre pandemije koronavirusa.

Komentari (0)

Magazin