Aktuelno iz kulture

"I ako naša planeta bude uništena, civilizacija neće biti izgubljena": Na Mesecu sada postoji "vanzemaljska" biblioteka

Komentari

Autor: Medium

15/04/2024

-

20:25

"I ako naša planeta bude uništena, civilizacija neće biti izgubljena": Na Mesecu sada postoji "vanzemaljska" biblioteka
Tanjug/AP/Charlie Riedel - Copyright Tanjug/AP/Charlie Riedel

veličina teksta

Aa Aa

Na Mesecu sada postoji ogromna biblioteka sa više od 30 miliona stranica najrazličitijih knjiga, kao i 25.000 pesama i raznovrsnih umetničkih dela. I mada to deluje kao neki naučno-fantastični scenario, zapravo je reč o postignuću lunarnog lendera "Odisej", koji je na Zemljin jedini prirodni satelit odneo "Arhivu galaktičkog nasleđa". 

Ipak, sve i da Mesec u skorije vreme dobije stanovnike, niko od njih ne bi mogao da pozajmi knjigu iz ove biblioteke, jer su stranice utisnute u nikl u tankim slojevima i toliko sićušne da je za njihovo čitanje potreban mikroskop.

Sve se nalazi na jednom malom disku, koji staje na dlan ruke, što je ogroman iskorak za arhivistiku.

"Nikl nikad ne propada i ne korodira", objašnjava Nova Spivak, direktor neprofitne "Arch" fondacije kojoj je ovo bio treći pokušaj da biblioteku pošalje van naše planete. Ovog puta im je to pošlo za rukom u saradnji sa kompanijom Space Blue, koja je dodala i 70.000 digitalnih artefakata, koje je napravilo 222 umetnika.

Sad kada je konačno na Mesecu, ukoliko ne bude direktno pogođena meteoritom, što je malo verovatno, biblioteka bi mogla da "traje onoliko dugo koliko i sam Mesec", kaže Spivak.

"Čak i ako naša planeta bude uništena u nuklearnom ratu, i dalje će biti tamo. Sada prvi put u istoriji možemo da kažemo da civilizacija neće biti izgubljena", dodaje direktor.

"Arch" fondacija ima višegodišnju misiju, da verzije ove biblioteke raseje i po ostatku Sunčevog sistema, ali i na samoj zemlji.

Ali šta treba da odaberemo za buduće generacije i šta to govori o nama? Spivak je za Medium sumirao neke celine.

Analogni segment

Čak i u slučaju da u budućnosti bude moguće analizirati samo prva četiri sloja diska, to će u slučaju da vanzemaljci postoje i da na neki način nađu ovu biblioteku, omogućiti da saznaju ključne informacije o čovečanstvu.

Među njima se nalaze važni koncepti ljudske istorije sa slikama i dijagramima, koji bi trebalo da objasne potencijalnim nalazačima više o kulturi Zemljana i njihovim jezicima.

Prinskrin/Youtube/NBC News

Izgled diska

Tu su i odabrane reference iz oblasti istorije, lingvistike, geografije i kultura sveta, zajedno sa "analognom" verzijom Vikipedije u verziji iz 2021. godine. 

Na disku su i molitve svih većih religija, kao i spiritualne tradicije na Zemlji.

Zanimljivo je da su svoje mesto na disku našle i mađioničarske tajne Dejvida Koperfilda, zajedno sa jasnim opisom njihovog izvođenja.

Od knjiga su tu "Nova vrsta nauke" Stivena Volframa, "The Overview Effect" Frenka Vajta i "The Knowledge" Luisa Dartnela.

Pronalazač diska takođe bi mogao da otkrije i kako može sam da sastavi kompjuter ili pristupi i dekodira podatke u digitalnim slojevima.

Digitalni podaci

U dubljim slojevima diska nalazi se mnogo veća količina podataka, među kojima su vodič za učenje 5.000 poznatih jezika. Tu je i više od 30.000 knjiga - kako stručnih, tako i beletristike, koje pokrivaju raznovrsne teme iz oblasti istorije, jezika, umetnosti, humanizma, nauke, poezije i filozofije iz svih delova sveta.

Vredne pomena su i kopije pećinskih crteža, jednog od najranijih oblika umetnosti, među kojima je i "Pećina ruku" u Argentini, u kojoj su otiske svojih šaka ostavljali ljudi u periodu između 7300. godine pre nove ere i 400. godine nove ere. 

Zahvaljujući novom talasu saradnje, kopije ovih slika postoje i na Mesecu, onom istom koji je osvetljavao noći lovcima sakupljačima kroz vekove.

Komentari (0)

Kultura