Nauka

Počela je nova era istraživanja Meseca: Privatne kompanije imaju mnogo veće ciljeve od samog sletanja

Komentari

Autor: Euronews

17/03/2024

-

17:03

Počela je nova era istraživanja Meseca: Privatne kompanije imaju mnogo veće ciljeve od samog sletanja
Počela je nova era istraživanja Meseca: Privatne kompanije imaju mnogo veće ciljeve od samog sletanja - Copyright JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University via AP

veličina teksta

Aa Aa

Uspešna ali kratka misija na Mesecu američke kompanije "Intuitive Machines Moon", uz pomoć NASA, bila je samo prva u seriji pokušaja privatnih firmi u SAD koji će se nataviti do kraja decenije. 

To je poruka koju naučnici iz ove oblasti žele da pošalju široj javnosti nakon istorijskog poduhvata, piše Euronews

Misija je okončana nakon samo pet dana zbog gubitka struje na lunarnom lenderu "Odisej", dok se Sunce udaljavalo od poslednjeg osvetljenog solarnog panela na njegovoj zadnjoj strani. 

"Ova misija je putokaz. Na to možete da gledate kao na probni let", rekao je Džoel Kerns, zamenik saradnika administratora za istraživanje u NASA Direkciji za naučne misije, na konferenciji za novinare nekoliko dana nakon misije.  

Inače, ova misija je delimično finansirana od strane relativno novog, malo poznatog NASA programa nazvanog Servis za komercijalne lunarne tovare (Commercial Lunar Paiload Services ili CLPS). Njegov cilj je prenošenje odgovornosti i tehničkih detalja sletanja na Mesec na privatne kompanije po prvi put u istoriji. 

Tanjug/ISRO via AP

 

Stručnjaci iz ovog polja rekli su da je nova inicijativa američke svemirske agencije pokrenula lanac učestalih letova na Mesec koji će definisati prisustvo SAD u svemiru u narednoj deceniji dok se zemlja priprema za još jedno sletanje sa ljudskom posadom. 

Nikolas Piter, predsednik Međunarodnog svemirskog univerziteta u Francuskoj (ISU) naziva ovaj program početkom američke "nove trke na Mesec", dok pokušavaju da se takmiče sa nedavnim uspešnim sletanjima iz Indije, Japana i Kine. 

"CLPS pruža više mogućnosti za odlazak na Mesec radi razvoja naučnih misija, sada kada to nije ograničeno na vladina tela", rekao je Piter za Euronews Next. 

Nova misija agencije NASA 

NASA je 3. maja 2018. objavila hrabro novo saopštenje: da će se istraživanje površine Meseca nastaviti u budućnosti, ali će izgledati drugačije. 

U istom dahu, NASA je obnarodovala investiciju od 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde evra) do 2028. u ugovore na neodređeno vreme, za koje konkuriše odabrana grupa privatnih kompanija, kako bi se ubrzao američki povratak na Mesec. 

"Mi ćemo se oslanjati na interese i mogućnosti američke industrije i međunarodnih partnera dok američke inovacije vode astronaute nazad na Mesec i ka odredištima dalje u Sunčevom sistemu, uključujući Mars", rekao je administrator NASA Džim Brajdenstin u tadašnjem saopštenju za javnost. 

Februarska misija kompanije Intuitive Machines je najnovija u nizu očekivanih "izvodljivih" misija koje se očekuju pre 2026. 

Misija je takođe druga u okviru programa CLPS koja je stigla do realizacije.  

Prethodno je u januaru kompanija "Astrobotic Technology" z Pitsburga lansirala prvu i ona je propala zbog curenja pogonskog goriva koje je onemogućilo sletanje. Druge kompanije koje finansira NASA, kao što su "Drejper" i "Firefly Aerospace" rade na predstojećim misijama. 

Kasnije ove godine, NASA očekuje misiju VIPER od "Astrobotic-a" do južnog pola Meseca, isporuku tehnologije iz "Firefly Aerospace-a" do bazaltne ravnice na Mesecu, i još jednu misiju od "Intuitive Machines-a" do Rsjner Game, lunarne vrtače na strani Meseca. NASA je odbila da da izjavu za Euronews Next. 

"Ne radi se više o postavljanju zastave" 

Direktor za ljudske svemirske letove i istraživanje "Drejpera" Kris Bodžer, rekao je da su pre NASA-inog novog CLPS programa bile retke čitave svemirske misiju privatne kompanije koje je podržavala vlada. 

Umesto toga, svemirska agencija bi privatnim kompanijama dala zadatak da razviju jedan deo svemirske letelice. Ova kompanija je prvi NASA ugovor dobila još 1959. za razvoj navigacionog sistema za čuveno "Apolo" sletanje. 

profimedia

 

Nedavno je Bodžer rekao da je došlo do nove "eksplozije" komercijalnog interesa da se stigne na Mesec. Dakle, nastavlja on, to daje NASA-i više podsticaja da više misija podržava na ovaj način i, shodno tome, stvara povoljniji prostor za njihovu realizaciju. 

"Postoje kompanije (koje finansira NASA) koje jedva da su postojale, bile su u povoju i prerasle u zrele kompanije koje mogu da pruže ovu uslugu“, rekao je Bodžer. 

Postoje i drugi razlozi za povratak na Mesec, kaže Piter sa Međunarodnog svemirskog univerziteta. Jedan od njih su razvoj novih tehnologija, poput skladištenja podataka u dubokom svemiru. 

Drugi je novi izvor resursa za eksploataciju. Mesec ima resurse, poput vode i vodonika, za koje Piter kaže da će postati sve važniji na Zemlji. 

"Istraživanje svemira više nije postavljanje zastave“, rekao je Piter, osvrćući se na ciljeve sletanja na Mesec 1969. godine. 

Štafeta, a ne sprint na Mesec 

Misija "Drejpera" 2025. je u Šredingerovom basenu, jednom od retkih delova Meseca koji pokazuju nedavnu vulkansku aktivnost. Bodžer nije hteo da precizira koliko sredstava NASA odlazi na njihovu misiju. 

On je rekao da je bio "ushićen" zbog svojih kolega u "Intuitive Machines" kada je čuo vesti o njihovom uspešnom mekom sletanju. 

Tvrdi da je ova moderna svemirska trka manje sprint, a više štafeta sa puno saradnje između svih kompanija koje vode letove. 

"Sve ove misije su izvor ogromnih naučenih lekcija za one koje još nisu pokrenute. Ovo je usko povezana zajednica, postoji mnogo transparentnosti i deljenja informacija koje možemo da uračunamo u ciljeve misije", dodaje on.

Komentari (0)

Magazin