Nauka

Poslednji let na Mars: NASA saopštila da zbog polomnjene elise njen mali helikopter više neće leteti

Komentari

Autor: FoNet

26/01/2024

-

22:29

Poslednji let na Mars: NASA saopštila da zbog polomnjene elise njen mali helikopter više neće leteti
Indženuiti - Copyright Tanjug AP/NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Američka svemirska agencija objavila je da je njen mali helikopter, nazvan Indženuiti, obavio poslednjhi let na Marsu i da zbog polomnjene elise više neće leteti.

Ova mala letelica, zajedno sa roverom Persvirens, stigla je na Mars u februaru 2021. godine, gde je trebalo da obavi pet kratkih, eksperimentalnih letova.

Nasuprot planiranom, u narednim godinama, sve do polovine januara ove godine, helikopter je obavio 72 leta i svojim osmatračkim i istraživačkim misijama pokrio je 14 puta veću površinu od prvobitno planirane.

Stručnjaci NASA naglašavaju da je poslednji let Indženuiti obavio 18. januara, kada je tokom prinudnog sletanja na površinu "crvene planete" sa njim izgubljen kontakt.

Već sledećeg dana kontakt sa malom letilicom je obnovljen i tada je proučavanjem dobijenih fotografija njene senke na marsovom tlu konstatovano da je došlo do ozbiljnog fizičkog oštećenja.

“Mada smo znali da će helikopter jednog dana prestati da radi, nije nam lako da konstatujemo da je ova svemirska misija završena”, rekla je jedna od direktora američke svemirske agencije Lori Gleiz, dodajući da je mali helikopter tokom višegodisnjeg rada mnogostruko prevazišao sva očekivanja naučnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin