Nauka

"Intuitive Machines" postala prva privatna kompanija koja je sletela na Mesec: Sve o "istorijskom" lenderu "Odisej"

Komentari

Autor: Euronews

24/02/2024

-

09:22

"Intuitive Machines" postala prva privatna kompanija koja je sletela na Mesec: Sve o "istorijskom" lenderu "Odisej"
"Intuitive Machines" postala prva privatna kompanija koja je sletela na Mesec: Sve o "istorijskom" lenderu "Odisej" - Copyright Intuitive Machines via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države su se posle pedeset godina ponovo vratile na Mesec, uspešnim sletanjem privatnog lunarnog lendera po imenu "Odisej". Iako uspostavljanje komunikacije s njim nije išlo glatko, kompanija "Intuitive Machines" koja stoji iza ove misije potvrdila je da je lender zauzeo planirani uspravni položaj blizu Mesečevog južnog pola.

"Ono što možemo bez sumnje da potvrdimo je da je naša oprema na površini Meseca", rekao je direktor Misije Tim Krejn, koji je rekao da je u kontrolnom centru vladala napeta atmosfera.

To nije čudo, ako imamo u vidu da je "Intuitive Machines" postala prva privatna kompanija kojoj je pošlo za rukom da se spusti na Mesečevu površinu što je ogroman poduhvat u kom je do sada bilo uspešno samo pet nacionalnih svemirskih agencija.

Prošlog meseca to je pokušala i "Astrobotic Technology", još jedna privatna firma, ali njen lender nije uspeo da napusti Zemljinu nižu orbitu i pao je na tlo.

Obe kompanije deo su programa koji je podržala američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) s ciljem da podstakne takozvanu mesečevu ekonomiju. Cilj je da se letovi do Meseca komercijalizuju i da se na taj način pripremi teren za buduće slanje ljudske posade na Zemljin satelit.

profimedia

 

Da među njima vlada zdrava konkurencija, potvrda je to što je upravo "Astrobotic" bio među prvima koji su čestitali "Intuitive Machines" na uspehu.

"Neverovatan poduhvat. Jedva čekamo da vam se pridružimo na mesečevoj površini u bliskoj budućnosti", navela je kompanija u objavi na društvenoj mreži "X/Twitter".

Stresni trenuci

Prvih nekoliko sati nakon sletanja bili su naročito napeti, jer je prestao sa radom lenderov laserski navigacioni sistem. Kontrola leta morala je da aktivira eksperimentalni Nasin laserski sistem i pošalje lender na još jedan krug oko Meseca, kako bi imala vremena za prebacivanje u poslednjem trenutku.

Kada je navigacija konačno aktivirana, "Odisej" se spustio na površinu i to na relativno ravno tle među kraterima i liticama u blizini južnog pola.

Intuitive Machines via AP

 

Usledilo je nimalo prijatnih petnaest minuta, koliko je kontrola leta morala da čeka na slab signal letelice, udaljene 400.000 kilometara od kuće, piše Euronews.

"Odisej", koji je visok 4,3 metra, lansiran je sa Nasinom laboratorijskom opremom za izvođenje šest eksperimenata. Svemirska agencija dala je kompaniji 118 miliona dolara da napravi lender i upravlja njim, u okviru pokušaja da se letovi do Meseca komercijalizuju. 

"Odisej" se prevrnuo na bok, ali nije prekinuta komunikacija sa Zemljom

Lender verovatno leži na boku nakon što se prevrnuo, ali nije prekinuo komunikaciju sa Zemljom, saopštila je američka kompanija Intuitive Machines.

Kompanija je navela da je "Odisej" u dobrom stanju i da nije prekinuta njegova komunikacija sa Zemljom, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Izvršni direktor i suosnivač kompanije Stiv Altemus izjavio je da nije sasvim jasno šta se dogodilo, ali da podaci sugerišu da je lender zakačio o površinu Meseca, a zatim se prevrnuo.

Altemus je naveo da merni senzori ukazuju da je karoserija lendera u horizontalnom položaju i istakao da su radio antene i dalje usmerene ka Zemlji, a da solarne ćelije nastavljaju da prikupljaju energiju za punjenje sistema baterija.

Svi merni instrumenti koji treba da vrše posmatranja Meseca nalaze se na strani lendera koja je okrenuta nagore, što bi trebalo da omogući merenja, rekao je Altemus.

Prema njegovim rečima, lender je bio usmeren na teren sa kraterima u blizini južnog pola Meseca i veoma se približio tom ciljanom mestu, možda na dva ili tri kilometra.

Satelit Američke svemirske agencije NASA tražiće "Odiseja" ovog vikenda kako bi potvrdio gde se tačno nalazi, naveo je Altemus.

Predviđeno je da "Odisej" bude aktivan još devet do deset dana zbog lunarne noći koja će nastupiti na južnom polu Meseca i zbog velikih hladnoća koje će onemogućiti rad lendera.

"Odisej" na Mesec odneo i skulpture Džefa Kunsa

Pored toga što je na Mesec odneo Nasinu opremu za eksperimente, "Odisej" je imao i "komercijalni teret". Kompanija "Columbia Sportswear" poslala je na Mesec svoju novu tkaninu za zimske jakne, koja će biti testirana u uslovima daleko surovijim od onih na Zemlji, ali i 125 figurica koje prikazuju mesečeve mene, a koje je dizajnirao jedan od najcenjenijih živih vajara Džef Kuns.

Kuns je skulpture napravio sa pratećim nezamenljivim tokenima (NFT) koji bi trebalo da budu dostupni na Pace Verso NFT platformi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Koons (@jeffkoons)

"Želeo sam da stvorim istorijski značajan NFT projekat ukorenjen u humanističkoj i filozofskoj misli. Naša dostignuća u svemiru predstavljaju neograničeni potencijal čovečanstva. Istraživanje svemira dalo nam je perspektivu kada je reč o našoj sposobnosti da prevaziđemo ograničenja ovog sveta. Te ideje su centralne u mom projektu, koji bi trebalo da se tumači kao nastavljanje ljudskih postignuća na našoj planeti i izvan nje, kao i omaž dosadašnjim", naveo je umetnik u svom zvaničnom saopštenju vezanom za ovaj projekat.

U trci Japan, Rusija, Kina i Indija

Mesec je ponovo postao atraktivan cilj, nakon što je NASA najavila povratak astronauta u okviru misije "Artemida" (Artemis), koja je tek u pripremnim fazama. Tako je u januaru Japan postao još jedna država kojoj je pošlo za rukom da na tlo Zemljinog jedinog prirodnog satelita spusti svoj rover, a ranije su u tome uspeli Rusija, Amerika, Kina i Indija.

SAD je ostvarila najviše rezultata svojim "Apolo" programima, a Mesečevom površinom prošetalo je dvanaest astronauta iz te zemlje.

Intuitive Machines via AP

 

"Intuitive Machines" lender koji je na solarni pogon, trebalo bi da bude u "budnom" stanju oko nedelju dana, pre nego što nastupi ledena lunarna noć.

Komentari (0)

Magazin