Nauka

"Odi" je zauvek zaspao: Prvi privatni lender na Mesecu nepovratno izgubljen

Komentari

Autor: Phys

25/03/2024

-

21:33

"Odi" je zauvek zaspao: Prvi privatni lender na Mesecu nepovratno izgubljen
"Odi" je zauvek zaspao: Prvi privatni lender na Mesecu nepovratno izgubljen - Copyright Intuitive Machines via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki lunarni lender, prva privatna letelica na Mesecu, definitivno je prestao sa radom, saopštila je kompanija "Intuitive Machines", koja ga je i lansirala u svemir.

Lender po imenu "Odisej" ili od milja "Odi", nije poslao kontrolni signal kući, uprkos tome što su ove nedelje njegovi solarni paneli dobili dovoljno svetlosti. 

"Odi" se spustio na tlo Meseca 22. februara i uspeo da izvede nekoliko testova i pošalje na Zemlju niz fotografija, pre nego što je njegova misija pauzirala zbog nekoliko nedelja duge lunarne noći. 

Inženjeri "Intuitive Machines" nadali su se da će se "probuditi" kada do njega ponovo dopre dovoljno sunčeve svetlosti, baš kao što je to bio slučaj sa japanskim SLIM lenderom, koji je naglavačke spušten u januaru. 

Međutim, nakon nekoliko dana čekanja, operateri su potvrdili da "Odi" više neće "uputiti poziv kući", preneo je portal "Phys".

Intuitive Machines via AP

 

"Ovo je potvrda da je Odi trajno ugašen, nakon što je ušao u istoriju kao prvi komercijalni lunarni lender koji se spustio na Mesečevu površinu", saopštili su iz kompanije.

Inače, "Odisej" je prva američka svemirska letelica koja je dotakla tlo Meseca posle Apolo 17 misije iz 1972. godine.

NASA planira da vrati astronaute na Mesec u ovoj deceniji, a stimulisala je "Intuitive Machines" sa oko 120 miliona dolara u ovoj misiji, jer planira da podrži privatne kompanije u orgaizovanju komercijalnih letova do Zemljinog jedinog prirodnog satelita.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin