Aktuelno iz kulture

Vladimir Tagić i Milica Gojković za Euronews Srbija o velikom uspehu serije "Sablja": "Predivno iskustvo u Kanu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2024

-

20:56

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ekipa serije "Sablja" o ubistvu premijera Zorana Đinđića osvojila je specijalnu nagradu za najbolju glumačku interpretaciju na Međunarodnom festvalu serija u Kanu. "Sablja" je jedna od osam serija iz celog sveta koje su odabrane za glavnu takmičarsku selekciju, a njene prve dve epizode premijerno su prikazane su u čuvenoj dvorani "Limijer".

Vladimir Tagić, jedan od autora i reditelja serije, za Euronews Srbija kaže da je u publici bilo najviše Francuza, ali i državljana Srbije iz dijaspore.

"Dobili smo lep aplauz i vidim da su ljudi vrlo emotivno reagovali, posle projekcije su nam prilazili i imali potrebu da na neki način podele nešto s nama", rekao je Tagić u emisiji Intervju dana.

Glumica Milica Gojković, koja u seriji tumači lik novinarke Danice, dodaje da takve ovacije još nije doživela.

"Ustali smo iz pristojnosti da se poklonimo publici, a onda je (aplauz) trajao i trajao... Obuzimaju vas neke emocije koje ne možete da kontrolišete, tako da je to bilo jedno predivno iskustvo", kaže Gojković za Euronews Srbija. 

Scenario za "Sablju" pisali pet godina

"Sablja" reditelja Gorana Stankovića i Vladimira Tagića bavi se ubistvom premijera Zorana Đinđića (1952-2003), a domaća publika trebalo bi da može da je prati od jeseni na kanalu Radio-televizije Srbije.

Euronews Srbija

Vladimir Tagić

Prema Tagićevim rečima proces pisanja scenarija trajao je duže od pet godina.

"Počeli smo od transkripta sa suđenja. Osnova su bili i novinari koji su ozbiljno pratili ceo taj slučaj, ali nama je isto tako bilo vrlo važno da pričamo pre svega sa inspektorima koji su vodili akciju 'Sablja' i koji su bili u centru tih događaja. Dobili smo i svedočenja iz policije, tako da sve to zajedno je bilo jedna ogromna, velika baza u kojoj je bila osnova naše serije", objašnjava reditelj.

On je zajedno sa Goranom Stankovićem na osnovu svih tih izvora odabrao pristup da priču predstavlja iz ugla fiktivnih junaka, kako bi imali više slobode u interpretaciji.

Gojković kaže da im ni tokom snimanja nije bilo lako, jer je tema vrlo osetljiva.

"Kada je događaj tako bolan, kada posledice tog događaja mi i danas živimo, mislim da je zapravo važno da se nekako zajedno kao kolektiv možda zapitamo gde se mi nalazimo 21 godinu nakon toga atentata, koji je naš udeo u svemu tome bio i da li bi se, da smo mi bili angažovaniji, takve stvari zapravo i dogodile", kaže glumica.

Euronews Srbija

Milica Gojković

Ona ističe da poseban izazov predstavlja to što je reč o relativno skorijoj istoriji i događaju čije su okolnosti i dalje nerazjašnjene.

"Osećate jednu vrstu obaveze da ispoštujete sve što se desilo u tom trenutku, da ispoštujete te ljude koji su radili predano, posvećeno i neustrašivo u jednom jezivom vremenu i jezivim okolnostima. Mislim da mediji treba da igraju ključnu ulogu u jednom demokratskom društvu, a slobode govore sve manje i manje. Ali mi se čini da postoje i dalje neki novinari koji pokušavaju da za dobro javnosti iz svih nas dođu do nekih stvari i otkriju", smatra Gojković.

"Porodica" i "Sablja"

Interesantno je da je Tagić imao epizodnu ulogu u seriji "Porodica" koja se bavi istom epohom, kada je imao priliku da o tom periodu istorije Srbije razmeni mišljenje sa rediteljem Bojanom Vuletićem.

"U trenutku kad je porodica snimana, mi smo već uveliko pisali 'Sablju', samo što moj i Goranov proces je bio daleko sporiji od Vuletićevog. Mi smo krenuli pre njega, a onda počeli da kaskamo. Razmišljao sam da li je uopšte pametno da radim na toj seriji, zato što nisam želeo da prosto one utiču jedna na drugu. Na kraju sam ipak pristao i mislim da smo Vuletić i ja nekako jedan drugom pomogli. On je imao svoj svet, svoj pogled na stvari, ja sam imao svoj", kaže reditelj.

Printscreen/YouTube/RTS Prikazuje

 

Lik premijera Zorana Đinđića i posle dve decenije i dalje izaziva velike podele u društvu, ali Milica Gojković ističe da cilj serije nije da se donese nekakav krajnji sud o njemu.

"Ja verujem da će zapravo njegova snaga koju Dragan Mićanović i te kako ima u seriji podsetiti ljude da smo to nekada imali i da smo nekada učestvovali u nekim velikim i važnim promenama za naše društvo. Nadam se i da će nas podsetiti da ta snaga zapravo leži u nama", ističe glumica.

Komentari (0)

Kultura