Aktuelno iz kulture

Serija "Sablja" u trci za nagradu u na festivalu u Kanu

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

14:34

Serija "Sablja" u trci za nagradu u na festivalu u Kanu
Serija "Sablja" u trci za nagradu u na festivalu u Kanu - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Radio-televizija Srbije (RTS) saopštila je danas da će se serija "Sablja" takmičiti u kategoriji dugog formata na Kanskom festivalu serija (Canneseries).

"Sablja" reditelja Gorana Stankovića i Vladimira Tagića bavi se ubistvom premijera Zorana Đinđića (1952-2003), a iz RTS-a je najavljeno da će biti jedna od osam serija odabranih za glavnu takmičarsku selekciju festivala koji će biti održan od 5. do 10. aprila. 

"Serija će imati svoju svetsku premijeru 8. aprila u Velikoj dvorani 'Limijer' (Grand Auditorium Lumière) uz prisustvo glumačke i autorske ekipe, a nakon prikazivanja na letnjim festivalima, naći će se i pred gledaocima RTS-a", piše u saopštenju.

U "Sablji" Đinđića tumači Dragan Mićanović, a pored njega igraju Milica Gojković, Ljubomir Bandović, Lazar Tasić i brojni drugi.

Scenaristi serije su Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević,  Tagić i Stanković, a porducenti RTS i Dis end det prodakšns (This and That Productions).

RTS je prvobitno početak premijernog prikazivanja osam nastavaka "Sablje" bio najavio za 24. februar, ali je to odloženo zbog najave učešća na festivalu.

Predstavljajući u februaru seriju javnosti, Stanković je rekao novinarima da nisu pravili "Sablju" kao dokumentarnu već igranu seriju, u kojoj iznose svoj pogled na događaje, uz odluku da u "središtu priče treba da budu fiktivni junaci".

Stanković je naveo da im je bio cilj da ostanu verni istini do koje su došli, i "oko nje nema polemike", niti krivotvorenja, ali isto tako nisu želeli da robuju faktografiji, jer onda "ne možete dramski da obuhvatite priču".

"Nikad nije bilo kompromisa oko onoga što smatramo da je istina, ali oko sitne faktografije smo dali sebi prostor da budemo slobodni", naveo je Stankovič.

Mićanović je naveo da su se u startu dogovorili da neće praviti imitaciju, jer bi to  devalviralo lik Đinđića.

"Niti ličim na Zorana. Ali smo se dogovorili da ne izostavimo neke karateristike vezane za premijera. Nismo se lišili vrcavog govora, brzih misli, a naročito ne energije kojom je plenio", istakao je Mićanović.

Komentari (0)

Kultura