Aktuelno iz kulture

Pred crkvom u ronilačkom odelu: David Damnjanović fotografiše podvodne prizore od kojih zastaje dah

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2024

-

22:19

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

David Damnjanović je čovek kog često možete sresti pored vode i sa fotoaparatom. On je sportski fotograf, ronilac, ribolovac i doživotni avanturista koji je svoju sreću pronašao pored bazena, ali i pod vodom.

Damnjanović je nekada bio vaterpolista. Kada je takmičarska karijera u vodi prestala, otpočela je neka druga koja takođe ima veze sa bazenom. U karijeri je fotografisao mnoge sportove, ali mu je, kako kaže, plivanje najveći izazov.

Promo/David Damnjanović

 

"Prvo i osnovno je dobro se upoznati sa onim što treba da radiš. Ja otprilike znam u svakom momentu svaki plivač na koju stranu će okrenuti glavu, jer nema smisla da odem na neko veliko takmičenje i da stanem na pogrešnu stranu na koju plivač ne okreće glavu. Vidim korak koji će da naprave vidim pripremu za sledeći korak", objašnjava za Euronews Srbija Damnjanović koji je postao zvanični fotograf Plivačkog saveza Srbije, kao i Evropske kuće vodenih sportova.

Euronews

 

Sa srpskim plivačima je na svakom domaćem i međunarodnom takmičenju. Takođe je i zvanični fotograf Saveza za sihnrono plivanje Srbije, a posebno se ponosi fotografijama skokova koje je napravio na ovogodišnjem svetskom prvenstvu u Dohi.

"Ja sam retko zadovoljan svojim fotografijama, jer sam samokritičan. Gledam da sve fotografije budu tehnički dobre da kadar bude perfektan i na ove fotografije sam jako ponosan", kaže David.

Ronjenje zavoleo zahvaljujući "1000 zašto 1000 zato"

Fotografiju je zavoleo još kao dečak. Sanjao je da ima fotoaparat sa velikim objektivom, a prvu opremu kupio je od ušteđevine kada je imao 19 godina. Takođe je sanjao da jednoga dana postane ronilac i tu želju je ispunio.

Promo/David Damnjanović

 

Zanimljivo je da se želja da postane ronilac u njemu probudila nakon što mu je majka kupila knjigu "1000 zašto 1000 zato" na čijim je koricama bio ronilac sa delfinima.

"Ja sam kao klinac precrtavao tog ronicoca danima i u jednom momentu mi se ostvarila želja da završim kurs i prvi svoj zaron napravim ovde u jezeru", kaže Damnjanović.

Svaki put drugačiji doživljaj

Svaki slobodan trenutak David koristi da dođe na ronjenje na Adu Ciganliji. Prvi zaron imao je 2011. godine. Ipak, vremena za ronjenje u životu sa dvoje male dece sve je manje. Nekada je to pet, a nekada i 100 zarona godišnje. U svakom slučaju, svaki odlazak pod vodu je beg iz stvarnosti i svaki put je drugačiji doživljaj.

Promo/David Damnjanović

 

"Najveći utisak na mene je ostavila brana Rovni kod Valjeva. Pripremili smo se dobro za taj zaron, sve do momenta dok se ne spustiš pod vodu. Prvi kontakt sa potpljenom crkvom je nestvaran, prođe te neka jeza, jer si navikao da u crkvu ideš lepo obučen nedeljom, a ovde u ronilačkom odelu. To je nestvaran osećaj", priseća se David.

Sve što vidi pod vodom David beleži podvodnim fotoaparatom. Fotografije koje ovako nastaju pravi a svoju dušu. Uspeo je da snimi savskog soma, ali i štuku u belocrkvanskom jezeru, koja mu je donela zlatnu medalju na državnom prvenstvu u fotografisanju riba.

Promo/David Damnjanović

 

"Posebno sam ponosan na beogradskog soma na Adi za kog pričaju da napada ljude, da ulazi u plićak... Sve su to netačne informacije. Savsko jezero ima dosta somova, ali nikad nikog napali nisu", tvrdi Damnjanović.

On i njegova porodica svako slobodno vreme provode na Adi. Sinove Relju i Savu uči da je najvažnije da čovek radi ono što voli. Odrastaju uz neverovatne priče iz svih krajeva sveta, a sve što njihov tata zabeleži u vodi i oko nje, nalazi se na njegovom Instagram profilu, kao i na zidovima porodične kuće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu