Aktuelno iz kulture

"Dostojanstvo svakidašnjice": Veličanstvene slike Uroša Predića u Galeriji SANU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2024

-

21:42

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posetioci izložbe "Dostojanstvo svakidašnjice" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti imaju priliku da se upoznaju sa izvanrednim delima Uroša Predića, među kojima i čuvenom "Kosovkom devojkom".

Autori ukazuju da su za ovu izložbu odabrali opšteprihvaćena dela, patriotske ikone, ali i ranije nepoznate slike iz opusa cenjenog slikara.

Predić je kroz svoja dela prikazivao realnost života ljudi, istoriju svog naroda, religiju i postao je hroničar građanskog društva svog vremena. Kao prvi stipendista Matice Srpske odlazi na Bečku slikarsku akademiju, na kojoj kasnije postaje i asistent. 

Euronews

"Kosovka devojka"

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, kaže da je Uroš Predić umetnik koji je "spojio tradiciju, inovaciju". 

"On je kroz svoja umetnička dela i čitavo stvaralaštvo nekako ostavio možda najsnažniji trag u jednom vremenu, u jednoj epohi i o tome kako se kroz umetnost zapravo može pokazati ljubav prema otadžbini ili rodoljublje", ističe za Euronews Srbija Palkovljević Bugarski.

Svaka Predićeva izložba je drugačija

"Deca pod dudom". "Hercegovački begunci", "Devojka na studencu", samo su neke od slika koje su neizostavne na njegovim izložbama. Autori ove izložbe potrudili su se da bliže prikažu i njegova manje poznata dela i u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, prikazana je i savremena verzija ikonostasa iz Crkve Svetog Velikomučenika Georgija u Bečeju.

Jedan od autora izložbe je i istoričar umetnosti prof. dr Igor Borozan, koji ističe da je svaka izložba Uroša Predića zapravo nova.

Euronews

 

"Njegov neiscrpni opus, likovno bogatstvo ideja, tematskih celina i stalno čitanje novog generacije istoričara umetnosti uslovljavaju da je svaka izložba zapravo na neki način nova. Nekoliko je ekskluziviteta, slike koje nikada do sada nisu bile izlagane i nekoliko slika koje su bile veoma retko izlagane do sada i bile su prilično nepoznate stručnoj i naučnoj, ali i široj javnosti", kaže prof. dr Borozan.

Slika svetog Dimitrija je kao dar iz Amerike odnedavno u vlasništvu Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti. "Tajna večera" iz 1923. godine, kao i manje verzija slavske ikone "Lazarovog vaskrsenja", prvi put su prikazane pred publikom. 

"Posetioci se mogu upoznati i sa njegovom kultnom i čuvanom slikom 'Vizija u oblacima', koja je najsloženija političko-alegorijska slika u našem slikarstvu, gde Predić predstavlja  veliki broj složenih simboličkih likova iz politike, ideologije, religije", ukazuje prof. dr Borozan u razgovoru za Euronews Srbija.

Džentlmen i večiti skeptik

U svom dugom stvaralačkom životu, Predić je sledio pravila starih majstora slikarstva i uvek isticao crtež i jasnu kompoziciju. Opisivan je kao pravi džentlmen, disciplinovan i vredan umetnik, ali i večiti skeptik. 

Euronews

 

"U ovom slučaju, opredelili smo se za naziv 'Dostojanstvo svakidašnjice. Verujem da svi kada dođu u Galeriju SANU, pod svodove ovog velolepnog zdanja, osete upravo to dostojanstvo - dostojanstvo samog Predića kao pojedinca", kaže prof. dr Borozan. 

Posebno mesto u stvaralaštvu Uroša Predića je slika "Nadurena devojčica", od koje se nije odvajao do kraja svog života. Njome je želao da prikaže duševni svet jedne devojčice, a više puta se govorilo o tome da inspiracija za ovo delo bila pesma Jovana Jovanovića Zmaja, "Srda". 

Euronews

"Nadurena devojčica"

"'Nadurena devojčica koju mi u Galeriji Matice Srpske nekako doživljavamo kao našu srpsku 'Mona Lizu", slika sa kojom je on započeo svoju svetsku karijeru, budući da je to slika za koju je dobio Gundlerovu nagradu", kaže Palkovljević Bugarski. 

Predićevo stvaralaštvo i danas inspiriše i bez njega istorija srpske umetnosti ne bi bila ista. Sa opusom od oko 1.700 slika, Uroš Predić nije imao sličnog prethodnika, ali ni sledbenika. Njegove slike intrigiraju javnost i nakon čitavog veka od nastanka.

Komentari (0)

Kultura