Aktuelno iz kulture

Započeti radovi na sanaciji priobalja na arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči: Završetak prve faze pre letnje sezone

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2024

-

14:15

Započeti radovi na sanaciji priobalja na arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči: Završetak prve faze pre letnje sezone
Započeti radovi na sanaciji priobalja na arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči: Završetak prve faze pre letnje sezone - Copyright JVP Srbijavode

veličina teksta

Aa Aa

U sklopu kapitalnog projekta Vlade Republike Srbije "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči" u toku je realizacija druge faze radova na arheološkom nalazištu koji obuhvataju uređenje priobalja.

U ovoj fazi planirani su radovi na izgradnji i rekonstrukciji obaloutvrde, zatim razrada projekta prezentacije na arheološkom lokalitetu i izrada projektno - tehničke dokumentacije za izgradnju Centra za posetioce i Naučno-istraživačkog centra, kao i izrada koncepta Mesne zajednice.

Sklapanjem Sporazuma o zajedničkoj realizaciji radova na izgradnji i rekonstrukciji obaloutvrde u zoni arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči između Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Javnog vodoprivrednog preduzeća "Srbijavode", utvrđeno je da JVP "Srbijavode" postaju nosilac investitorskih prava za izvođenje radova na rekonstrukciji i izgradnji obaloutvrde.

Zaštita od poplava

U toku je faza koja podrazumeva uređenje i zaštitu ovog arheološkog nalazišta od štetnog dejstva voda Dunava. Aktivnosti obuhvataju tehničku pripremu za sprovođenje investicionih radova na uređenju i zaštiti od štetnog dejstva u dužini od 770m i sanacione radove na delu postojećeg vodnog objekte u dužini od 200m, čija je stabilnost usled ispiranja i velikih voda reke Dunav ugrožena. U skladu sa višim potrebama ovog prostora, kako u pogledu stepena zaštite, tako i u pogledu namene predmetnog područja sam izgled vodnog objekta i obale u širini od 15m biće uklopljen u jednistvenu arhitektonsku celinu.

Radovi su započeti 1. marta, a nakon izvršenog geodetskog snimanja i obeležavanja terena usledila je priprema gradilišta uklanjanjem mobilijara i svih objekata koji nisu od infrastrukturnog značaja. U toku su radovi na iskopu temeljnog rova u cilju sanacije obaloutvrde i sistema zaštite od poplava u okviru koga će integralno biti izgrađena pešačko-biciklistička staza, a po planiranoj dinamici bi trebalo da budu završeni do kraja jula.

JVP Srbijavode

 

"Postojeća obaloutvrda je bila u jako lošem stanju čime je ugrožena njena stabilnost. Dakle, radovi na uređenju i zaštiti od štetnog dejstva voda reke Dunav, kao međunarodnog vodotoka i vodotoka prvog reda, predstavljaju prioritet u razvoju i unapređenju vodoprivredne infrastrukture na ovom području. S obzirom da je predmetni koncept definisan kao integralna celina koja izlazi na vodu, vodoprivredna infrastruktura i strategija moraju se jasno uklopiti sa potrebama i kriterijumima zaštite ovog jedinstvenog arheološkog i kulturno istorijskog lokaliteta", objasnio je Goran Puzović, direktor JVP "Srbijavode" u zvaničnom saopšenju.

Atraktivna turistička destinacija

Uporedo sa sanacionim radovima, uređuje se i priobalje, pešačko-biciklistička staza i sadržaji za individualne i porodične aktivnosti koje će doprineti da ovaj lokalitet postane atraktivna turistička destinacija. Najvažnije od svega, po završetku ovog projekta, podići će se stepen zaštite od štetnog dejstva voda, dodao je Puzović.

Paralelno sa radovima u zoni obaloutvrde nastaviće se radovi na parteru koji će obuhvatiti nadvišenje terena, izradu pešačkih staza, postavljanje mobilijara (klupe sa solarnim punjačima i kante za smeće), infrastrukture za rasvetu, kao i radove na pejzažnom uređenju.

Nacionalna platforma Srbija stvara

 

Razrada koncepta prezentacije na arheološkom nalazištu Belo brdo u Vinči poverena je Privrednom društvu "Metaklinika d.o.o." iz Beograda zaključenjem ugovora sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Ugovor o pružanju usluge izrade projektno - tehničke dokumentacije za izgradnju Centra za posetioce i Naučno- istraživačkog centra u Vinči, zaključen je između Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Mašinoprojekt KOPRING a.d. Beograd.

Podsećamo da je Vlada Republike Srbije 2021. godine započela realizaciju kapitalnog trogodišnjeg projekta “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči”. Kapitalni projekat implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u direktnoj saradnji sa kabinetom predsednika Vlade Republike Srbije, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura