Aktuelno iz kulture

Jelena Tomašević sa pesmom "Veruj mi da verujem" pobednica Beogradskog proleća

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2024

-

10:25

Jelena Tomašević sa pesmom "Veruj mi da verujem" pobednica Beogradskog proleća
Jelena Tomašević sa pesmom "Veruj mi da verujem" pobednica Beogradskog proleća - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Pevačica Jelena Tomašević sa pesmom "Veruj mi da verujem" pobednca je festivala "Beogradsko proleće 2024" koji je u subotu veče održan u MTS dvorani. 

Prošle godine prvoplasirana Tijana Bogićević uručila je nagradu Jeleni Tomašević koja je osvojila prvo mesto na osnovu glasova publike.

Drugo mesto na osnovu glasova publike osvojila je Vana sa pesmom "Razlog", dok je trećeplasirana Ekstra Nena (Priča o meni),  saopštili su voditelji manifestacije, glumica Dragana Mićalović i njen kolega Milorad Damjanović.  

Njih dvoje su, na početku programa, izveli kompoziciju "Beograde", poznatu u interpretacijama Dušana Jakšića (1927-2009) i Đorđa Marjanovića (1931-2021).    

Žiri "Beogradskog proleća" odlučio je da nagradu za najbolju interpretaciju dodeli Goci Tržan za pesmu "Pelin", a najbolja kompozicija je "Slomi" koju je Leontina napisala za Danijela Alibabića. 

Nagradu žirija za najbolji tekst je dobio Branko Klanšček za numeru Ekstra Nene, dok je za aranžman numere "Trag u vremenu", koju je otpevao Nemanja Radošević, nagrađen Dušan Alagić. 

O nagradama je odlučivao žiri kojim je predsedavala Bogićević, a činili su ga muzičar Srđan Marjanović, direktor ''Jugotona'' Natalija Cajić, Sandra Subotin, glavna i odgovorna urednica "Blic žene" i Marko Spalević, PR ''Sava'' Centra. 

Specijalna nagrada Naksi radija pripala je Aleksandru Čoviću za pesmu "Nije me strah" koju je izvela njegova grupa Regina. 

Priznanje za poseban doprinos srpskoj i jugoslovenskoj muzici dobila je višestruka učesnica "Beogradskog proleća" Bisera Veletanlić. Pripala joj je nagrada napravljena od dela bakarnog krova, sačuvanog prilikom rekonstrukcije MTS dvorane. 

Veletanlić je izvela pesmu "Ne plači" koja joj je donela pobedu na "Beogradskom proleću" 1971. 
Pevačica Bojana Stamenov je, u spomen na nedavno preminulu umetnicu Slađanu Milošević, otpevala njenu numeru "Simpatija", izvedenu na "Beogradskom proleću" 1978. Stamenov je izvela i pesmu koja je pobedila godinu dana kasnije, hit Maje Odžaklijevske "Daljine". 

Dušan Svilar interpretirao je pobedničku festivalsku pesmu iz 1972, "Pesnikovu gitaru" Mikija Jevremovića (1941-2017), kao i numeru "Nokturno" Olivera Dragojevića (1947-2018), sa "Beogradskog proleća" 1979. 

Nevena Božović je podsetila na baladu sa "Beogradskog proleća" 1994, "Napustio si sve", s početka karijere Maje Nikolić. Izvođače je pratio orkestar na čelu sa dirigentom Ivanom Ilićem. 

Na video-bimu su prikazivani kratki filmovi o istorijatu "Beogradskog proleća" i MTS dvorane, nekadašnjeg Doma sindikata. 

Treće "Beogradsko proleće" koje oživljava od 2022. godine tradiciju čuvenog jugoslovenskog festivala zabavne muzike, održano je u organizaciji MTS Dvorane i Naksi radija, a pod medijskim pokroviteljstvom lista "Blic" i TV Blic. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu