Aktuelno iz kulture

Tijana Bogićević pobednica "Beogradskog proleća": Ja se muzikom bavim samo radi - muzike

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2023

-

11:00

Tijana Bogićević pobednica "Beogradskog proleća": Ja se muzikom bavim samo radi - muzike
Tijana Bogićević pobednica "Beogradskog proleća": Ja se muzikom bavim samo radi - muzike - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Pevačica Tijana Bogičević sa pesmom "Krila od dima" pobednica je festivala "Beogradsko proleće" koji je održan u Mts dvorani. Na svečanosti u beogradskoj dvorani umentički direktor festivala Branislav Klanšček je uručio nagradu Bogićević koja je osvojila prvo mesto na osnovu sms glasova publike.


Pop soul dama Tijana Bogićević, sa adresom u Novom Sadu, poznata je publici kao predstavnica Srbije na Pesmi Evroviziji 2017. godine sa numerom „In Too Deep”.
Takođe, njeno prvo učešće kao samostalnog soliste bio je na Beoviziji 2009. godine, kada se predstavila sa pesmom “Pazi šta radiš”.

Iako možda nekome sa strane deluje da Tijana ima takmičarskog duha usled svih tih nastupa na velikim pozornicama, umetnica za Tanjug tvrdi da ipak nema to u svom karakteru.
"Više sam ta takmičenja shvatala kao promociju neke moje nove pesme, osim naravno Evrovizije, to je bilo nešto zaista posebno, ipak sam predstavljala Srbiju. Nisam ni sada u takvom raspoloženju, ali mislim da je samo učestvovanje na ovom festivalu velika stvar, jer je on veoma neophodan za nas muzičare", navela je Bogićević za Tanjug i naglasila da je poželjno da bude što više festivala pop muzike kod nas.

Srbija ima veliki broj muzičkih festivala, mada su oni dobrim delom usmereni na žanr rok muzike kao Beer fest, Arsenal fest (Kragujevac), delimično Exit (Novi Sad), ili džez (Nišville u Nišu, Beogradski džez festival), i sve je manje smotri koje su posvećene pop muzici.

"Upravo to i jeste razlog zašto sam se prijavila, za sve nas koji se bavimo muzikom, važno je da budemo ovde istaknuti, jer nemamo tabloidni odnos prema karijeri, već imamo muzički pristup našoj karijeri. Ja se muzikom bavim samo radi - muzike. Na ovaj način mi imamo neku svoju platformu, živi nastupi, takmičenja, da ne bude samo YouTube kanal, društvene mreže, servisi muzike. 'Beogradsko proleće' je ipak festival koji se prenosi uživo preko televizije, i zaslužuje da se gleda nešto drugo na televiziji od ove ponude koja danas postoji svakodnevno, od rijalitija nadalje", kaže Bogićević. 

Pobednička pesma "Krila od dima", prema njenim rečima, donosi publici "pravu žensku emociju", što publika od nje i očekuje, iako se često trudila i da ih iznenadi drugačijim temama i zvukom. 
Muzičarka u diskografiji ima dva studijska albuma – "Čudo" (2018) i “Blizu” (2022).

"Srećna sam kada sam počela da snimam prvi album, onda je usledio i drugi, videla sam da imam svoju publiku, i da ljudi to iskreno vole da slušaju. Niko tu nije slučajno, svratio na piće pa ostao da me malo sluša na koncertima, već ipak dolaze zbog mene. Nisu tu zbog tuđih pesama, nego mojih. Opet, nije mi u prvom planu da izbacujem po jedan hit godišnje, da bih onda na nastupima stalno pevala taj hit, i još repertoar nekih tuđih numera, kao kaver bend, već da imam autorske pesme", objašnjava Bogićević.

"Volim da pevam sa svojom publikom"

U Novom Sadu je 15. aprila imala solo koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi.

"Opet, još uvek imam malu tremu od koncerata koji me  čekaju, iako jesu mnogi nastupi bili rasprodati, gledajući razne gradove gde sam sve pevala po celoj Srbiji. Onda čak i Beogradjani dolaze u Novi Sad da me slušaju, što je zanimljivo, jer nekad nisu stigli u Beogradu da me gledaju, jer su karte rasprodate", objasnila je Tijana.

"Posebno je veliki uspeh da sam mogla da napunim Mts Dvoranu, jer je decembar prošle godine baš na tom mestu bio krcat dešavanjima. Nema ko nije zakazao nastupe, velika gužva, skoro svaki dan je bilo koncerata. Nisam očekivala da ću uspeti da napunim dvoranu u toliko žestokoj konkurenciji, ali eto, desilo se i to. Stvarno volim da pevam, posebno sa svojom publikom. Dalje se nadam da će biti sve većih koncerata, da ću još brže uspevati da rasprodam nastupe, na još većim pozornicama", kaže muzičarka.

Ostali dobitnici nagrada "Beogradskog proleća"

Drugo mesto na festivalu "Beogradsko proleće" na osnovu glasova publike osvojio Adi Šoše sa pesmom "Pusto ostrvo", dok je trećeplasirani Isak Šabanović sa "Svakoj sam ponešto dao", saopštili su voditelji programa glumica Marija Bergam i njen kolega Frano Lasić.

Žiri "Beogradskog proleća" odlučio je da nagradu za najbolju interpretaciju dodeli Kristijanu Rahimovskom za "Suze nebeske", a najbolja kompozicija je "Udostojni" Dušana Alagića, koju je izvela Milena Vučić.

Nagradu žirija za najbolji tekst je napisao Bora Đorđević za pesmu "Verica", koju je frontmen Riblje čorbe izveo sa pevačem Ladom Leskovarom, dok je za aranžman nagrađen Mahir Sarihodžić za "Krila", Ane Stanić.

O nagradama je odlučivao žiri u kome su bili vlasnica Naksi radija Maja Raković, muzičari Beti Đorđević i Srđan Marjanović, kao i pr Jugotona Natalija Cajić i novinar Aleksnadar FIlipović.
Specijalna nagrada Naksi radija pripala je pesmi "Krila" koju je izvela Ana Stanić, dok je Specijalnu nagrada Mts dvorane pripala Bori Đorđeviću kao "legendi rok muzike".

Žiri Udruženja kompozitora, u kome su bili Rade Radivojević, Milan Đurđević i Žarko Dančuo, prepoznao je kao najkompleksniju kompoziciju festivala "Krila od dima" autorke Aleksandre Sare Milutinović.

U čast nedavno kompozitora Kornelija Bate Kovača (1942-2022) splet njegovih najpoznatijih pesama izveli su Bojana Stamenov i Dušan Svilar, koji su nastup simbolično završili sa "Aprilom u Beogradu".

Izvođače je tokom nastupa pratio vrsni Beogradski festivalski orkestar na čelu sa dirigentom Ivanom ilićem ilketom.

Drugo "Beogradsko proleće", koje oživljava od prošle godine tradiciju čuvenog jugoslovenskog festivala zabavne muzike, održano je u organizaciji Mts Dvorane i pod medijskim pokroviteljstvom TV Prva i Naksi radija.

Komentari (0)

Kultura