Aktuelno iz kulture

Sve je spremno za "Beogradsko proleće": Nove pesme predstavljaju Ana Stanić, Tijana Bogićević, Iva Lorens...

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

11:00

Sve je spremno za "Beogradsko proleće": Nove pesme predstavljaju Ana Stanić, Tijana Bogićević, Iva Lorens...
Beogradsko poleće - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Drugo izdanje obnovljenog festivala pop muzike “Beogradsko proleće” biće održano u subotu, 22. aprila na Velikoj sceni MTS Dvorane.

Na događaju za medije svoje pesme su u susret festivalu predstavili Ana Stanić, Tijana Bogićević, Iva Lorens, Lado Leskovar, Jasna Đokić, Nenad Ćeranić, Milena Vučić, Princ od Vranja, Monika Knezović, Mirna Košanin, Isak Šabanović, Danijel Alibabić, Miloš Stojković, Dule Lušin i drugi. 

Direktan prenos će ovog puta biti na Televiziji Prva, a ne na RTS kao prošle godine, a voditelji će biti glumac i muzičar Frano Lasić i glumica Marija Bergam, dok su lane bili glumci Srđan Timarov i Milena Vasić. 

Muzičari su saglasni u jednom, a to je da se iskreno raduju povratku glamuroznog festivala na nivou spektakla, te da su počastvovani što su upravo oni deo istorije koju Festival ponovo ispisuje u sasvim novom ruhu.

E-Stock/Časlav Vukojčić

Ana Stanić

Pop umetnica Ana Stanić je istakla za Tanjug da je želela da učestvuje na “Beogradskom proleću” prošle godine, kada je zvanično pokrenuto i obnovljeno. Ipak, kako je već bila zapaženi učesnik na srpskom takmičenju u izboru za Pesmu Evrovizije 2022 sa pesmom “Ljubav bez dodira”, onda joj se činilo da je sve to previše blizu, da ne pretera sa dva uzastopna muzička takmičenja u kratkom vremenskom periodu.

“Mnogo mi se sviđa ta zamisao da se nastupa na festivalu ovog tipa gde nam svira Simfonijski orkestar, kao i cela suština, ideja vraćanja 'Beogradskog proleća', povratak njegovog starog sjaja. Tako da je za mene ove godine to bio i logičan sled da učestvujem. Daleko od toga da se sada vraćam festivalima, više je u pitanju sticaj okolnosti”, nagovestila je Ana Stanić. 

Na festivalu će predstaviti svoju najnoviju pesmu "Krila" za koju je sama komponovala muziku i pisala tekst.

"Naravno, ono što je važno je da promovišem novu pesmu, a takođe sada obeležavam jubilej - 25 godina moje solo karijere, kao i novi album, koji se sprema", otkrila je Stanić za Tanjug. 

Pesma "Krila" jeste poslednji činilac, komadić koji je nedostajao, sa kojim će Ana Stanić i zatvoriti ceo novi album, i njoj je krivo što publika još uvek nije imala priliku da čuje pesmu. Ali, šta publici donose (nova) “Krila”?

Muzičarka je opisala da je njen tekst za novu numeru do sada najveći ikada koji je napisala, i priznaje da svaki put prevaziđe samu sebe. 

“Tekst je dosta slobodan, veoma konkretan, govori o jednoj velikoj slobodi, i ono što uvek provejava u mojim pesmama, a blisko je mojoj ličnosti, ta neka nepresušna melodija”, ocenila je Ana Stanić.

Tanjug/Nenad Mihajlović

Iva Lorens

Mlada muzičarka Iva Lorens je kantautorka koja se skoro, krajem 2021. godine, za vreme pandemije korona virusa, pojavila na domaćoj sceni i ubrzo je sa svoja dva singla privukla pažnju publike, a na ovom festivalu će pevati pesmu “Stranac”. 

Žanrovski nije jednostavno definisati pravac kome pripada Lorens, kao i nova pesma koju će publika čuti prvi put na festivalu u subotu, jer se nalazi negde između više mogućih određenja.

“Mislim da je to sve čist – pop. Neki kažu da je to alternativni pop, posebno kada sam počela da se bavim muzikom, ali stvarno mi se čini, što se tiče svetske muzike, svuda bi se to podrazumevao kao pop žanr. Samo je kod nas alternativa kao odrednica, jer su to pesme popularnije i imaju neki drugi žanr, ali za mene je to pop”, rekla je Iva Lorens za Tanjug. 

Ona je naglasila da je muzički odrastala uz svetske pop pevačice Bijonse, Britni Spirs, ali i ozbiljne rok bendove – gigante kao “The Rolling Stones”, elektro rok sastav “Depeche Mode”. 
Iva Lorens će pevati pesmu “Stranac” za koji se odmah može pomisliti da je direktna inspiracija čuvenog istoimenog romana francuskog pisca Albera Kamija. 

“Veoma volim tu kniigu, išla sam u francusku školu, pričam francuski, tako da sam roman pročitala i u originalu, na francuskom. Opet, nije inspiracija vezana za Kamija, već sam krenula od toga da kad je osoba dugo sa nekim u ljubavnom odnosu, i dođe do rastanka, koliko je vremena potrebno da prođe, da bi taj neko postao stranac? Tako ide i refren - “Ništa mi tvoje ne nedostaje, samo si stranac koga poznajem”, otkrila je Lorens za Tanjug i ukratko opisala svoju kompoziciju da je to “jedna savremena balada, koja može da traje večno”.

Pop soul dama Tijana Bogićević, sa adresom u Novom Sadu, poznata je publici kao predstavnica Srbije na Pesmi Evroviziji 2017. godine sa numerom "In Too Deep". 

Sada na “Beogradskom proleću” će se takmičiti sa numerom "Krila od dima" prema muzici, tekstu i aranžmanu Aleksandre Milutinović. 

Iako možda nekome sa strane deluje da Tijana ima takmičarskog duha usled svih tih nastupa na velikim pozornicama, umetnica za Tanjug tvrdi da ipak nema to u svom karakteru. 

“Više sam ta takmičenja shvatala kao predstavljanje moje nove pesme, osim naravno Evrovizije, to je bilo nešto zaista posebno. Nisam ni sada u takvom raspoloženju, ali mislim da je samo učestvovanje na ovom festivalu velika stvar, jer je on veoma neophodan za nas muzičare”, navela je Bogićević i naglasila da je poželjno da bude što više festivala pop muzike kod nas. 
“Moja nova pesma “Krila od dima” koju ću pevati na festivalu, donosi jednu pravu žensku emociju, i čini mi se da se ova numera od mene i očekuje. Želela sam da publici pružim ono što od mene uglavnom očekuje, jer sam na prošlom albumu imala neka iznenađenja”, rekla je Bogićević za Tanjug. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Direktor MTS Dvorane i Festivala “Beogradsko proleće” Igor Stanković izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja festivala drugu godinu za redom i ocenio da manifestacija doživljava svoju novu mladost, koja je počela davne 1961. godine i zahvalio Gradu Beogradu na podršci. 

U realizaciji festivala, direkcija duguje veliku zahvalnost Udruženju muzičara džez, rok i zabavne muzike, koje je bilo spremno da ustupi (autorsko) pravo na realizaciju i sve ono što brend "Beogradsko proleće" donosi MTS Dvorani, nekadašnoj Dvorani Doma sindikata. 

“Breme koje nosimo je veliko, ali smo zadovoljni jer je ovo festival koji drugu godinu zaredom živi i nadamo se da će festival svakako nastaviti da živi zahvaljujući Mts Dvorani. Festival postoji takođe zahvaljujući svima vama, kao i Branku Klanščeku koji je došao još prošle godine sa nadom da je moguće obnoviti beogradski festival”, naveo je Stanković. 

Direktorka Naksi radija Maja Rakovic je ispred Stručnog žirija i Selekcione komisije rekla da je srećna što se “Beogradsko proleće” vratilo u srpsku prestonicu i da je njihova misija da čuvaju divnu, pop muziku. 

Ona je podsetila da su 18 izabranih pesama - najlepše, ali je preko 300 kompozicija konkurisalo u želji da bude deo “Beogradskog proleća”.

“Jedva čekam takmičenje, iako kažu 'nije važno ko će da pobedi'. Međutim, nije tačno, itekako je važno, ali sve pesme će ostati sačuvane da se slušaju i na talasima radija. Željno iščekujem da osetite deo atmosfere koju smo vam pripremili za subotu", zaključila je Maja Rakovic. 

Komentari (0)

Kultura