Aktuelno iz kulture

"Berlin", "Tamara", "Mali slonovi", "Limene trube": 40 godina "Pozitivne geografije" i Bajage i Instruktora

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2024

-

23:45

"Berlin", "Tamara", "Mali slonovi", "Limene trube": 40 godina "Pozitivne geografije" i Bajage i Instruktora
"Berlin", "Tamara", "Mali slonovi", "Limene trube": 40 godina "Pozitivne geografije" i Bajage i Instruktora - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Bend ''Bajaga i instruktori'' održao je u večeras u rasprodatoj MTS dvorani koncert povodom obeležavanja tačno 40 godina od prvog beogradskog nastupa na istom mestu, tada Domu sindikata, 21. aprila 1984.

Momčilo Bajagić i grupa su priredili publici, kako su sami rekli, "kopiju" koncerta iz 1984. 

Repertoar su, uz kompletno odsviran album ''Pozitivna geografija'', činile pesme koje je Bajaga napisao za svoj tada matični bend ''Riblju čorbu'', kao i neke neobjavljene, a u tom periodu koncertno izvođene numere šaljivog karaktera. 

Bend je tokom ovog meseca identično koncipirane koncerte imao u Skoplju i Zagrebu, kao i 1984. 

Na sceni MTS dvorane se prvo pojavio klavijaturusta Saša Lokner i počeo da svira uvodne taktove "Pustite me, druže", a zatim i gitarista i šoumen Žika Milenković, koji je podsetio da je na Loknerovom mestu pre 40 godina bio Kornelije Bata Kovač (1942-2022). 

Milenković je redom najavljivao ostale članove. 

Iz publike su na binu dolazili basista Vladimir Čukić, bubnjar Marko Kuzmanović, gitarista Marko Nježić Kića i, uz ovacije, Momčilo Bajagić. 

"Zamislite da je ovo 1984", kratko je najavio Bajaga ovaj svojevrsni muzički vremeplov, redak koncert gde repertoar nije sastavljen po "best of" principu. 

Bend je u 100 minuta odsvirao hitove sa "Pozitivne geografije" koje i inače izvodi na koncertima, poput "Berlina" "Tamare" i nedavno vraćene "Tekila gerila", kao i pesme koje su retko u set listi - "Poljubi me", "Mali slonovi", "Marlena", "Limene trube". 

Uz "Male slonove" salom su se razleteli šareni baloni. 

Posebnu notu koncertu donele su numere koje ''Bajaga i instruktori'' decenijama nisu uživo izvodili - "Kosooka", "Znam čoveka" i "Papaline". 

Od pesama iz Bajaginog perioda u Ribljoj čorbi odabrane su "Kad hodaš" i "Ja sam se ložio na tebe", koje je kompletno napisao, te "Evo ti za taksi" i "Dobro jutro", gde je Bajagić autor, odnosno, koautor muzike. 

Za popunu programa poslužile su, kao i 1984, vickaste "Ne daj se za novce" i "Ne prolazi pored mene", kao i "Ćiribu-ćiriba" iz repertoara Ljupke Dimitrovske, odsvirana na rokerski način uz pevanje Milenkovića. 

Na bisu su ponovljene "Berlin" i "Marlena", a onda je, za sam kraj, načinjen jedan izuzetak. Odsvirana je "Samo nam je ljubav potrebna" (album Jahači magle, 1986), kojom inače bend završava koncerte. 

Na taj način, simbolično je najavljena ovogodišnja turneja grupe, nazvana upravo po ovoj pesmi. 
Bajaga i instruktori će na, kako su najavili, "40 i više koncerata" izvoditi pesme sa svih albuma. 
Najveći koncert na turneji zakazan je za 31. avgust na beogradskom Hipodromu. 

Komentari (0)

Kultura