Aktuelno iz kulture

Bajaga za Euronews Srbija: "Ovo je strašno velik' grad i zato pravimo najveći koncert do sad u njemu"

Komentari

Autor: Staša Rosić

22/04/2024

-

10:45

Bajaga za Euronews Srbija: "Ovo je strašno velik' grad i zato pravimo najveći koncert do sad u njemu"
Bajaga za Euronews Srbija: "Ovo je strašno velik' grad i zato pravimo najveći koncert do sad u njemu" - Copyright Promo/ALeksa Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Bajaga i instruktori obeležili su sinoć 40 godina od svog prvog velikog koncerta u Beogradu, koji su upravo 21. aprila 1984. svirali na sceni tadašnjeg Doma sindikata. Na istom mestu, u osveženom sastavu, koji uz legendarnog Momčila Bajagića, Žiku Milenkovića i klavijaturistu Sašu Loknera čine i Marko Nježić Kića, basista Vladimir Čukić i bubnjar Marko Kuzmanović, publika je mogla da sluša pesme sa početka Bajagine karijere, od kojih i neke koje retko izvodi.

"Dobro došli u vremeplov i zamišljajte da se nalazimo u 1984. godini", poručio je Bajaga publici, uz pesmu "Pustite me, druže" kojom je i pre četrdeset godina otvorio uspešan koncert.

Veče je bilo u potpunosti posvećeno pesmama sa albuma "Pozitivna geografija", čije je reizdanje nedavno objavio PGP RTS i osmišljen kao replika originalnog koncerta i to ne samo po izboru pesama, nego i po atmosferi. MTS Dvorana bila je prepuna publike svih generacija, od kojih su mnogi i zaplesali uz pesme sa verovatno najveselijeg Bajaginog albuma.

Promo/ALeksa Stanković

 

Bend je svirao i "Kosooku", pesmu koju inače retko izvode, a usledila je i "Marlena" koju je Žika posvetio "rok novinarima bez kojih niko ne bi čuo za njih". 

Usledile su i "Poljubi me", "Tekila gerila" i "Neki čovek", a najveće oduševljenje u ovom bloku pesama izazvali su "Mali slonovi", kada su po ugledu na originalni koncert u publiku pušteni meteorološki baloni.

Obogaćen repertoar

Bajaga je najavivši da će Žika otpevati pesmu Ljupke Dimitrovske "Čibu-čiba" objasnio da su rešili da obogate repertoar, zato što album "Pozitivna geografija" inače traje samo 33 minuta, što je nedovoljno za koncert. 

Ipak, zadržali su se na tome da izvode samo muziku iz tog vremena, pa je tako, nakon "Papalina" koju je otpevao u duetu sa Žikom (originalno ju je na albumu pevala Suzana Petričević), Bajaga izveo i "Ne daj se za pare", pesmu koju je svojevremeno snimio sa Nešom Leptirom. 

Promo/ALeksa Stanković

 

Posle nje i "Berlina", usledio je blok pesama koje je Bajaga pisao i izvodio dok je bio deo "Riblje čorbe", počev od "Dobro jutro", za koju je napisao muziku sa svojim pokojnim kumom Mišom Aleksićem.

Publika je uglas pevala i evergrin baladu "Kada hodaš", "Evo ti za taksi" i "Ja sam se ložio na tebe". 

U završnici koncerta čuli smo "Limene trube", omiljenu Bajaginu pesmu rok novinara Pece Popovića, koju su mu članovi benda i posvetili, a glavni program završen je "Tamarom". 

Promo/ALeksa Stanković

 

Na bis su ponovljene "Marlena" i "Berlin", ali i nešto kasnija pesma "Samo nam je ljubav potrebna", kojom je Momčilo Bajagić objavio i predstojeću turneju istog naziva.

"Svirali smo u svakom mestu u kom je bilo struje"

U kratkom razgovoru za Euronews Srbija, Bajaga se osvrnuo na četrdeset godina karijere, rekavši da bi od tog perioda izbrisao "možda samo onaj period kada je bila korona".

"Čak i za vreme bombardovanja, mi smo odsvirali nekih trideset koncerata kad je moglo da se svira. Mi smo bend koji stvarno četrdeset godina svira i nije bila nijedna godina da nije bilo 30 ili 40 koncerata, a nekad je bilo i mnogo više. Ja sam svojevremeno voleo da kažem da smo mi u bivšoj Jugoslaviji svirali u svakom mestu u kom je bilo struje i to nije daleko od istine", rekao je muzičar.

Sa "Instruktorima" se sprema i za veliku turneju koja nosi naziv "Samo nam je ljubav potrebna", po njihovoj čuvenoj pesmi, čija pacifistička poruka deluje primereno turbulentnom vremenu u kom se svet sada nalazi.  

Promo/ALeksa Stanković

 

"Mislim da je aktuelna kao da je pisana prekjuče. To je Žikina muzika, a moj tekst. Kad sam bio mlad, bio sam hipik i voleli smo 'Bitlse' i 'All You Need Is Love' i zato smo i napravili pesmu 'Samo nam je ljubav potrebna'. Turneja se i zove tako i u početku je trebalo da bude 40 gradova za 40 godina, ali izgleda da će biti više", kaže Bajaga.

Paralelno, spremaju se i za svoj najveći koncert u Beogradu, koji će se održati 31. jula na Hipodromu. Želeli smo da saznamo i kako se seća svog prvog nastupa u prestonici. 

"Moj prvi veliki koncert bio je sa Ribljom čorbom na Tašmajdanu i ja sam baš bio klinac. Imao sam kosu do pola leđa i kada sam video koliko ljudi ima, noge su mi se odsekle i nisam smeo prvih pet pesama da pogledam u publiku, ali onda kada se završilo usledilo je olakšanje i radost i od tada sam odsvirao nekoliko hiljada koncerata pred mnogo ljudi. Teško je izdvojiti koji je najdraži, ali potrudićemo se da taj koncert na hipodromu 31. avgusta bude naš najveći koncert u Beogradu, jer 'ovo je strašno velik' grad' i zato pravimo najveći koncert do sad 'u njemu'", rekao je Bajaga, podsetivši na popularnu pesmu sa albuma "Muzika na struju" (1993). 

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu